Cellers del Conjunt Monumental d'Olèrdola
Olèrdola

Conjunt Monumental d'Olèrdola

X-XII
    Científic/Cultural
    Museu d'Arqueologia de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Plaça de Sant Jaume, 4, 08002 Barcelona
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Al Conjunt Monumental d'Olèrdola s'hi han localitzat un total de deu premses de vi. El primer celler va ser localitzat l'any 1989 al costat de la cisterna, i des d'aleshores s'han descobert les altres vuit. Tres d'elles estan dins el recinte murat, dues a la vall del conjunt rupestre i la resta està al sector del Pla dels Albats. En aquest últim, excavat entre els anys 2015 i 2018, s'hi observen diverses estructures tallades a la roca, com són un plat de premsa (amb dos encaixos per subjectar la premsa de cargol), una cubeta, dos cups units per un canal i dos cups secundaris.

L'estudi de les restes fet per A. Pecci (ARAAUB, UB) ha confirmat que els cups contenien vi. L'estudi dels materials també ha permès donar una cronologia al celler de l'alta edat mitjana.

MOLIST, N.; ESTEVE, X.; RIPOLL, G. (2020) VIII Trobada d'Estudiosos del Garraf i d'Olèrdola: "Intervenció a l'església medieval de Santa Maria d'Olèrdola. Patrimoni Arqueologia i gestió forestal". Barcelona: Diputació de Barcelona.