Cavalcada de reis
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    Sant Adrià de Besòs

Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

La Cavalcada de Reis és la festa de la mainada per excel·lència, la festa de l'alegria i de la il·lusió i, en temps difícils, també és una festa per l'esperança, on la societat sencera s'hi aboca. És una festa molt arrelada, participativa i de cohesió social. També és la cloenda del cicle festiu nadalenc. Tot i que la festivitat de l'Epifania pròpiament dita és el 6 de gener i se celebra en família, a la vigília es manifesta tota la pompa en l'espai públic com una catarsi col·lectiva d'excitació, tant per la canalla, perquè els afecta directament, com pels pares i mares, que han preparat la jornada amb antelació. La tarda vespre del cinc de gener els nens i nenes de Sant Adrià es preparen per a rebre Ses Majestats els Reis Mags de l'Orient: Melcior, Gaspar i Baltasar; que , aquella nit, els han de deixar regals i presents a casa, mentre ells dormen. Per aquest motiu s'organitza una rua i una recepció de benvinguda de les autoritats locals on se'ls dona la clau de la ciutat perquè puguin entrar a totes les llars. Cada any es guarneixen les carrosses de manera diferent per portar els tres reis. Hi participen una comitiva de patges, i els darrers anys també s'hi afegeixen personatges animats de moda. Passen pels carrers del poble tirant caramels als nens i arriben a la plaça de la Vila, on des de la balconada de l'Ajuntament dirigeixen unes paraules als veïns i veïnes de Sant Adrià.

La cavalcada de Sant Adrià de Besòs és un esdeveniment molt arrelat al poble. Des de l'any 1940 se celebra ininterrompudament, tot i que hi ha constància de celebracions anteriors. L'any 1940 van ser les primeres de la Dictadura Franquista, sacsejades per una postguerra molt dura per a les famílies, ja que les restriccions i la falta de béns eren constants. En aquella època, la festa dels reis, era organitzada per l'Ajuntament de Sant Adrià i Auxilio Social, qui recaptava els ingressos de les fàbriques, dels pagesos, de les famílies benestants i la resta de veïns. Aquests diners s'utilitzaven per comprar menjar, vestuari, coets, roba, etc. Ja en l'època de democràtica el cavalcada de Reis s'ha convertit en una de les festivitats per valorades per la població, amb una gran assistència a la cercavila.

ASAB (1) UI. 1098, exp.29. ASAB (1) UI. 1098, exp.30. ASAB (1) UI. 1125, exp.16. ASAB (1) UI. 1125, exp.14. Viure Sant Adrià de Besòs. Butlletí d'informació municipal. Núm. 4, febrer 1982. http://www.diaridesantadria.com/la-cavalcada-de-reis-i-ladril%C3%A0ndia-traca-final-del-nadal-sant-adri%C3%A0