Cavalcada de Reis
Castellbell i el Vilar

Jordi Montlló i Laura Bosch

La cavalcada de reis és una activitat que es desenvolupa la tarda-nit del 5 de gener a tots els municipis de Catalunya. Però la de Castellbell manté unes característiques que la fan especial; per la seva història i l'alta participació.
    Al cap de 90 anys la comitiva manté en l'actualitat alguns dels rituals de l'època. La cavalcada s'inicia amb un castell de focs, tal i com passava l'any 1927. Aleshores se sortia del castell de Castellbell i s'arribava al Burés i al Baix Vilar, fins que amb el pas dels anys es va arribar a tot el nucli urbà. Enguany, la cavalcada de Reis surt des de l'Ermita (església de Sant Vicenç de Castellbell) a un quart de set de la tarda i farà aturades al barri del Burés, al Casino Borràs i a la Bauma en què els Reis donaran un detall als nens i nenes del poble. Una llarga comitiva acompanya els tres reis amb una cinquentena de teiers que il·luminen el camí creant una espectacle visual. El seguici recorre les tres colònies del poble i els reis reben la canalla del poble als casinos del Burés i del Borràs, i a la Bauma ho fan al carrer per manca de condicions de l'església de la Sagrada Família.
    Aquest any es potenciarà l'arribada dels Reis a la Bauma amb una nova ambientació al món d'Orient. Hi haurà un pessebre i s'instal·larà una haima on es podrà degustar te i dolços àrabs.

La comitiva compta amb l'organització de l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar i el col·lectiu Amics de la Cavalcada de Reis amb el suport de l'ADF, Protecció Civil, Capella de Música Burés, l'Agrupació Teatral i Cultural i l'Associació de Veïns de la Bauma.

El municipi commemora enguany el 90è aniversari de la primera cavalcada documentada de ses Majestats els Reis d'Orient a Castellbell i el Vilar. L'historiador local Joan Valls ha trobat documentació de la cavalcada de 1927 i el municipi preveu treballar durant tot l'any en la recerca i divulgació històrica per incloure algun element nou i commemoratiu en la comitiva reial de 2018.
    El promotor i mecenes d'aquella activitat fou la marquesa de Castellbell i s'inicià al voltant del teixit associatiu de les indústries Burés, amb la participació de la Capella de Música Burés, creada l'any 1914.

COL·LECTIU PROMOTOR DE "EL BROGIT" (1980). La cabalcada de reis a Castellbell i el Vilar; El Brogit, núm. 12, gener de 1981; pp.1.
    GORDI, Rosa (2011). Els reis d'Orient; dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 361, novembre de 2011, pp. 18-19.