Cau de les Formigues
Cabrils

Turó del Montcabrer, a prop de la Cova de les Bones Dones o Encantades

Prehistòric
    Edats dels Metalls
    Poca sedimentació
    Jordi Montlló Bolart

És un abric en forma de gran torre rocallosa amb obertura des de dalt i pel cantó del SE, situada en un lloc de fort pendent. S'observen escletxes, i a priori és un lloc d'habitabilitat difícil. Un treball de recerca (COLL, R; JÁRREGA, R i PREVOSTI, M: 2005) ha evidenciat les següents dades:
    Ceràmica atribuïda a l'edat del bronze: un fragment de paret, erosionada.
    Ceràmica ibèrica comuna: 7 fragments sense forma.
    Material constructiu: un fragment rodat de tegula amb llavi.

No es pot descartar que part del material hagi estat arrossegat des de més amunt, ja que dins de l'abric estrictament hi ha poc sediment.
    A títol anecdòtic s'ha de dir que algú, modernament, s'ha entretingut en fer-hi pintures pseudo-llevantines, podent-se veure cérvols, cabres, dones, etc.
    Volem agrair les facilitats donades per l'equip del projecte de recerca.

Possiblement es refereix a un jaciment ja citat per M. Ribas.

COLL, R; JARREGA, R i PREVOSTI, M. (2005). Resultats de la prospecció arqueològica sistemàtica feta entre la riera de Cabrera i la riera de Cabrils (El Maresme, Barcelona). En premsa de Laietania, núm. 16. Museu de Mataró. Mataró.
    FARELL, David (1993). Què coneixem del Cabrils prehistòric?. Quaderns de l'Arrà, 0. Cabrils, 1993, p. 6.
    FARELL, David i PINEDA, Oriol (2001). El poblament prehistòric a Cabrera de Mar. Estudi dels jaciments arqueològics. XVII Sessió d'Estudis Mataronins, pàg. 261-270. Museu-Arxiu de Santa Maria. Mataró, 2001.