Camí de Mataró
Cabrils

Prehistòric
    Edats dels Metalls
    Perilla per estar envoltat de finques.
    Ajuntament de Cabrils (C. Domènec Carles, 1)
    Jordi Montlló Bolart

Petita llenca de terreny erm, amb alguns garrofers i magraners, envoltat de cases. No és pla, sinó que s'aixeca en direcció al Sant Crist i fa pendent cap a la C-32, que es troba just per sota. Aquest jaciment es va localitzar com a resultat d'un projecte de recerca dirigit per Ramon Coll, Ramon Jàrrega i Marta Prevosti, consistent en prospecta la zona del Montcabrer. El projecte abastava els termes municipals de Vilassar de Mar, Cabrera i Cabrils i es va desenvolupar durant tres anys.
    El material documentat fou:
    Ceràmica atribuïble a l'Edat del Bronze: un minúscul fragment de vora amb una impressió digital sobre el llavi, un fragment de vora de tenalla gran, un fragment de vora de tenalla mitjana, quatre suspensions horitzontals, un fragment de fons pla, un fragment de paret decorada mitjançant un cordó amb impressions i 46 fragments informes, quatre dels quals presenten espatulat en la paret externa
    Ceràmica ibèrica comuna: un fragment de paret amb arrencament de nansa, i 8 fragments sense forma.
    Àmfora romana laietana: un fragment de paret carenada (Dr. 1 o Dr. 2-4?), i 3 més sense forma.
    Àmfora romana indeterminada: un fragment de paret
    Material constructiu: un fragment de vora de tegula, i 15 fragments plans.
    Ceràmica vidrada moderna: una vora i dos fragments de fons
    Ceràmica de cronologia indeterminada: un fragment de vora i 6 fragments de paret
    No cal dir que l'element més interessant és la concentració de material prehistòric evidenciat enfront del núm. 22 del Camí de Mataró, indicatiu de les restes d'un possible assentament datable en el bronze inicial-mig. Aquesta troballa presenta similituds amb els propers jaciments de Can Bardina (Cabrera de Mar) i la sitja del Camí del Mig, també de Cabrils.
    També s'hi troben en superfície alguns materials iberoromans, que poden haver estat arrossegats des d'àrees més enlairades, i que no tenen a priori res a veure amb les evidències històriques anteriors.

Només es van explorar els talls producte de l'obertura dels carrers moderns, on no s'ha localitzat cap construcció antiga. Els materials arqueològics es van trobar especialment en un sector de tall, que es troba justament davant del núm. 22 del Camí de Mataró, on s'observa la presència de material fet a mà sense rodar, tot en un estrat, que els autors del treball li atribueixen una cronologia del bronze inicial-mig.

Jaciment descobert per l'equip del projecte de prospeccions (veure bibliografia).

COLL, R; JARREGA, R i PREVOSTI, M. (2005). Resultats de la prospecció arqueològica sistemàtica feta entre la riera de Cabrera i la riera de Cabrils (El Maresme, Barcelona). En premsa de Laietania, núm. 16. Museu de Mataró. Mataró.