Camí de Mataró
Cabrils

  Maresme
  Camí de Mataró (davant el núm. 22)

  Coordenades:

  41.51566
  2.3826
  448482
  4596187
  Número de fitxa
  08030 - 105
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Prehistòric
  Edats dels Metalls
  Estat de conservació
  Regular
  Perilla per estar envoltat de finques.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ajuntament de Cabrils (C. Domènec Carles, 1)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Petita llenca de terreny erm, amb alguns garrofers i magraners, envoltat de cases. No és pla, sinó que s'aixeca en direcció al Sant Crist i fa pendent cap a la C-32, que es troba just per sota. Aquest jaciment es va localitzar com a resultat d'un projecte de recerca dirigit per Ramon Coll, Ramon Jàrrega i Marta Prevosti, consistent en prospecta la zona del Montcabrer. El projecte abastava els termes municipals de Vilassar de Mar, Cabrera i Cabrils i es va desenvolupar durant tres anys.
  El material documentat fou:
  Ceràmica atribuïble a l'Edat del Bronze: un minúscul fragment de vora amb una impressió digital sobre el llavi, un fragment de vora de tenalla gran, un fragment de vora de tenalla mitjana, quatre suspensions horitzontals, un fragment de fons pla, un fragment de paret decorada mitjançant un cordó amb impressions i 46 fragments informes, quatre dels quals presenten espatulat en la paret externa
  Ceràmica ibèrica comuna: un fragment de paret amb arrencament de nansa, i 8 fragments sense forma.
  Àmfora romana laietana: un fragment de paret carenada (Dr. 1 o Dr. 2-4?), i 3 més sense forma.
  Àmfora romana indeterminada: un fragment de paret
  Material constructiu: un fragment de vora de tegula, i 15 fragments plans.
  Ceràmica vidrada moderna: una vora i dos fragments de fons
  Ceràmica de cronologia indeterminada: un fragment de vora i 6 fragments de paret
  No cal dir que l'element més interessant és la concentració de material prehistòric evidenciat enfront del núm. 22 del Camí de Mataró, indicatiu de les restes d'un possible assentament datable en el bronze inicial-mig. Aquesta troballa presenta similituds amb els propers jaciments de Can Bardina (Cabrera de Mar) i la sitja del Camí del Mig, també de Cabrils.
  També s'hi troben en superfície alguns materials iberoromans, que poden haver estat arrossegats des d'àrees més enlairades, i que no tenen a priori res a veure amb les evidències històriques anteriors.

  Jaciment descobert per l'equip del projecte de prospeccions (veure bibliografia).

  COLL, R; JARREGA, R i PREVOSTI, M. (2005). Resultats de la prospecció arqueològica sistemàtica feta entre la riera de Cabrera i la riera de Cabrils (El Maresme, Barcelona). En premsa de Laietania, núm. 16. Museu de Mataró. Mataró.