Castell Jalpí
Arenys de Munt

  Maresme
  Al sud del terme municipal.
  Emplaçament
  Davant l'Aljup, en el vessant dret de la Riera.

  Coordenades:

  41.59911
  2.53997
  461663
  4605370
  Número de fitxa
  08007 - 56
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XIX-XX
  Any
  1900
  August Borràs
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (Pla General d'Arenys de Munt, 7/05/2003)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si: IPA núm. 8293 i 8294
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 46601DG6015N
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Conjunt format per diferents espais: edifici principal, annexos, tres portes d'entrada, recinte i llac. Es tracta d'un conjunt d'estil historicista construït l'any 1900 damunt una antiga masia. La construcció actual té la forma de castell, de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. Tot envoltat d'una petita muralla . Les façanes estan coronades amb merlets i a les cantonades hi ha matacans rodons. A la façana principal n'hi ha dos de base quadrada centrats, al mig dels quals hi ha un escut heràldic. Portal d'entrada de punt rodó amb dovelles. A la dovella central hi figura gravat l'any 1218. Les obertures del costat són geminades i arcs trilobulats. Les obertures del primer pis son amb llinda recta i motllurada.
  Per sota hi ha un petit llac. Per entrar hi ha una entrada del mateix estil i època de la reforma, amb una part central més ampla amb un arc rebaixat, flanquejada per dues torres circulars i emmerlatades. Al seu damunt dos cossos cilíndrics damunt de cada torre i un de rectangular al mig coronen la cornisa. Aquesta entrada dóna pas a un magnífic passeig de plàtans.
  A la capella hi havia una Mare de Déu romànica (Valldemaria), de color negre. Conserva la policromia. Es pensa que pot ser originària del monestir cistercenc que hi havia entre Tordera i Massanet i que la família Jalpí va comprar a mitjans del s. XVI. Aquesta imatge se l'endugueren els darrers propietaris al vendre la propietat.
  El pati està asfaltat imitat les llambordes. Hi ha elements de ferro de forja: una barana i dos fanals.

  Durant la remodelació, es va construir el llac, el jardí, les avingudes de plàtans, el far i la central elèctrica.

  Havia estat batllia d'Arenys, des del segle XIV els Tries i a partir del XVIII els Jalpí. L'aspecte actual és fruit d'una transformació de 1900 feta per August Borràs i Jalpí. Els Jalpí eren originaris de Tordera, varen entrar de propietaris l'any 1644 pel casament de Josep Jalpí i Subirós amb la pubilla Mª Àngela Trias i Sala.
  Ha estat protagonista del rodatge d'alguna pel·lícula.

  CASALS i COLL, Gaspar (2006). Noms de lloc d'Arenys de Munt, a Fulls arenyencs de cultura, núm. 10, abril de 2006. Ajuntament d'Arenys de Munt, pàg.48.
  VIADER i CROUS, Montse (1986). Can Jalpí (Arenys de Munt), a Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, Inèdit.