Castell Jalpí
Arenys de Munt

Davant l'Aljup, en el vessant dret de la Riera.

Historicista
    August Borràs
    BCIL (Pla General d'Arenys de Munt, 7/05/2003)
    Jordi Montlló Bolart

Conjunt format per diferents espais: edifici principal, annexos, tres portes d'entrada, recinte i llac. Es tracta d'un conjunt d'estil historicista construït l'any 1900 damunt una antiga masia. La construcció actual té la forma de castell, de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. Tot envoltat d'una petita muralla . Les façanes estan coronades amb merlets i a les cantonades hi ha matacans rodons. A la façana principal n'hi ha dos de base quadrada centrats, al mig dels quals hi ha un escut heràldic. Portal d'entrada de punt rodó amb dovelles. A la dovella central hi figura gravat l'any 1218. Les obertures del costat són geminades i arcs trilobulats. Les obertures del primer pis son amb llinda recta i motllurada.
    Per sota hi ha un petit llac. Per entrar hi ha una entrada del mateix estil i època de la reforma, amb una part central més ampla amb un arc rebaixat, flanquejada per dues torres circulars i emmerlatades. Al seu damunt dos cossos cilíndrics damunt de cada torre i un de rectangular al mig coronen la cornisa. Aquesta entrada dóna pas a un magnífic passeig de plàtans.
    A la capella hi havia una Mare de Déu romànica (Valldemaria), de color negre. Conserva la policromia. Es pensa que pot ser originària del monestir cistercenc que hi havia entre Tordera i Massanet i que la família Jalpí va comprar a mitjans del s. XVI. Aquesta imatge se l'endugueren els darrers propietaris al vendre la propietat.
    El pati està asfaltat imitat les llambordes. Hi ha elements de ferro de forja: una barana i dos fanals.

Durant la remodelació, es va construir el llac, el jardí, les avingudes de plàtans, el far i la central elèctrica.

Havia estat batllia d'Arenys, des del segle XIV els Tries i a partir del XVIII els Jalpí. L'aspecte actual és fruit d'una transformació de 1900 feta per August Borràs i Jalpí. Els Jalpí eren originaris de Tordera, varen entrar de propietaris l'any 1644 pel casament de Josep Jalpí i Subirós amb la pubilla Mª Àngela Trias i Sala.
    Ha estat protagonista del rodatge d'alguna pel·lícula.

VIADER i CROUS, Montse (1986). Can Jalpí (Arenys de Munt), a Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, Inèdit.