Castell de Maians
Castellfollit del Boix

Obaga de Maians Vell. Est de Maians
    Emplaçament
    C-37z a la rotonda de Cal Ferrer direcció Manresa, passat els vins Grau el primer a la dreta. Continuar caminant i vorejant camps de conreu.
    535

41.63756
    1.70279
    391960
    4610349
    08059 - 260
    X-XIX
    Enderrocat i cobert de vegetació
    Monument històric / 653-MH / R-I-51-5360 / Decret / 22/04/1949 / BOE / 05/05/1949
    735
    08058A001000110000PK
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El castell de Maians es troba situat al sud de Castellfollit del Boix, a l’anomenada obaga de Maians Vell. És una edificació d’origen medieval construïda a la roca natural i adaptada a la topografia del terreny. Actualment s’observen diverses estructures dempeus, totes elles realitzades amb pedres irregulars rejuntades amb argamassa amb diverses finestres amb llinda de fusta. A l’exterior es conserva un cup de vi de planta circular amb la coberta de teula àrab. Molts dels actuals elements que s’hi observen corresponen a la seva conversió en masia.

El castell de Maians sembla que és el que s’anomena l’any 924 sota el nom Guardiola de Salane, situat a ponent de Marganell. Possiblement el castell fou construït per Sal·la, vicari comtal. Sal·la fou el fundador de Sant Benet de Bages i l’any 967 els hi donar el castell de Maians. L’any 1343 el monestir va comprar-ne la jurisdicció al rei Pere III. L’any 1593 el monestir de Sant Benet de Bages va unir-se a Montserrat i amb ell, el castell, qui en va dependre fins a l’extinció de les jurisdiccions, a principis del segle XIX.

AAVV. (1981): Catalunya romànica. El Bages. Vol. XI. Pòrtic. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

AAVV. (1982): Gran Geografia Comarcal de Catalunya. El Bages, El Berguedà, El Solsonès. Vol 2. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

MARTÍN, R.  (1987): Castellfollit del Boix a Història del Bages I. Edicions Selectes. Manresa.

SITJES, X. (2013): Els castells i torres medievals del Bages. Monogràfics, 29. Centre d’Estudis del Bages. Manresa