Castell de Castellbisbal
Castellbisbal

  Vallès Occidental
  Nucli urbà de Castellbisbal. Parc del Castell (08755 Castellbisbal)
  Emplaçament
  Fonaments l'església de Sant Vicenç del Castell, al Parc del Castell, dins del nucli urbà

  Coordenades:

  41.47386
  1.97369
  414306
  4591871
  Número de fitxa
  08054-102
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Dolent
  Són molt poques les restes que es poden observar degut a la construcció en aquest indret de l'ermita de Sant Vicenç del castell i l'eixamplament del passeig del parc.
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN. (R.I.) - 51
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CC.AA. Núm.3092
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. C/ Armenteres, 35. 08980 Sant Feliu de Llobregat
  Autoria de la fitxa
  Raquel Valdenebro Manrique

  Restes de fonamentacions entorn la capella de Sant Vicenç, al serrat de les Garses. Poca informació es pot donar de l'estratègic castell situat en el Turó de les Garces, totalment desaparegut, malgrat que en alguns punts afloren petites restes de murs de forma esporàdica. Aquest estat d'arrassament no permet cap conclusió sobre la seva distribució.

  Apareix al llistat d'elements del POUM amb el codi D.06

  El Castell de Castellbisbal apareix a la documentació per primera vegada l'any 1013, en un document on s'al·ludeix al castell episcopal o de Benviure. La fortalesa depenia del bisbe Guislabert, nebot del comte Borrell II de Barcelona. Durant la crisi del 1041-1044, el bisbe es posà en contra del comte i, després d'uns aldarulls, Guislabert va haver d'empenyorar el castell bisbal al comte. A partir d'aquest moment el castlà, Guillem Ramon de Voltrera, hagué de prestar fidelitat als comtes de Barcelona. Al segle XII apareix el llinatge dels Castellbisbal, que eren castlans del bisbe i feudataris dels Castellvell. Al segle XIII els Castellvell tenien el domini total sobre el castell de Castellbisbal. A l'inici del segle XIV, tenia la castlania Berenguer de Castellbisbal, que reconstruí de nou el castell. Després de la guerra civil de 1462-1472, el rei donà el castell a Lluís de Requesens perquè Berenguer de Castellbisbal havia lluitat contra ell. Francesc de Castellbisbal mogué plet contra els Requesens i l'assumpte finalitzà amb la venda, l'any 1494, per part de Francesc, de tots els feus i les rendes que posseïa al terme del castell de Castellbisbal a Lluís Requesens. (CC.AA).

  CARRERAS CANDI F. (1900) Lo Castell-Bisbal del Llobregat. Ed. Estampa la catalana. Barcelona