Castell de Castellbisbal
Castellbisbal

    Vallès Occidental
    Nucli urbà de Castellbisbal. Parc del Castell (08755 Castellbisbal)
    Emplaçament
    Fonaments l'església de Sant Vicenç del Castell, al Parc del Castell, dins del nucli urbà

    Coordenades:

    41.47386
    1.97369
    414306
    4591871
    Número de fitxa
    08054-102
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Segle
    XII
    Estat de conservació
    Dolent
    Són molt poques les restes que es poden observar degut a la construcció en aquest indret de l'ermita de Sant Vicenç del castell i l'eixamplament del passeig del parc.
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Defensa
    BCIN. (R.I.) - 51
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CC.AA. Núm.3092
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. C/ Armenteres, 35. 08980 Sant Feliu de Llobregat
    Autoria de la fitxa
    Raquel Valdenebro Manrique

    Restes de fonamentacions entorn la capella de Sant Vicenç, al serrat de les Garses. Poca informació es pot donar de l'estratègic castell situat en el Turó de les Garces, totalment desaparegut, malgrat que en alguns punts afloren petites restes de murs de forma esporàdica. Aquest estat d'arrassament no permet cap conclusió sobre la seva distribució.

    Apareix al llistat d'elements del POUM amb el codi D.06

    El Castell de Castellbisbal apareix a la documentació per primera vegada l'any 1013, en un document on s'al·ludeix al castell episcopal o de Benviure. La fortalesa depenia del bisbe Guislabert, nebot del comte Borrell II de Barcelona. Durant la crisi del 1041-1044, el bisbe es posà en contra del comte i, després d'uns aldarulls, Guislabert va haver d'empenyorar el castell bisbal al comte. A partir d'aquest moment el castlà, Guillem Ramon de Voltrera, hagué de prestar fidelitat als comtes de Barcelona. Al segle XII apareix el llinatge dels Castellbisbal, que eren castlans del bisbe i feudataris dels Castellvell. Al segle XIII els Castellvell tenien el domini total sobre el castell de Castellbisbal. A l'inici del segle XIV, tenia la castlania Berenguer de Castellbisbal, que reconstruí de nou el castell. Després de la guerra civil de 1462-1472, el rei donà el castell a Lluís de Requesens perquè Berenguer de Castellbisbal havia lluitat contra ell. Francesc de Castellbisbal mogué plet contra els Requesens i l'assumpte finalitzà amb la venda, l'any 1494, per part de Francesc, de tots els feus i les rendes que posseïa al terme del castell de Castellbisbal a Lluís Requesens. (CC.AA).

    CARRERAS CANDI F. (1900) Lo Castell-Bisbal del Llobregat. Ed. Estampa la catalana. Barcelona