Cases populars adossades del carrer Pau Duarri
Navàs

Carrer Pau Duarri, 66, 72, 74, 92 i 94. Navàs

Oibs (mestre d'obres)
    Estat de conseració desigual, segons les cases. La número 66 es troba en procés de rehabilitació
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 21.EA. Nivell 3. Parcial
    7196320DG0379N0001GB, 7196323DG0379N0001LB, 7196324DG0379N0001TB
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de cinc casetes de planta baixa, entre mitgeres, representatives de les construccions populars de la dècada de 1930. Es troben al carrer de Pau Duarri, al nucli urbà de Navàs, i corresponen als números 66, 72, 74, 92 i 94. Totes responen a una mateixa tipologia. Són de planta rectangular i fan entre sis i nou metres d’amplada, per sis i mig de profunditat. Es caracteritzen pel coronament de la façana, amb un acroteri en forma de cresta ondulada que té una franja a mode de barana d’obra calada a cada costat. La resta de la composició és molt senzilla, amb una porta central que marca un eix de simetria i una finestra de proporcions verticals a cada banda. Els paraments són de maó arrebossat i pintat.

Les cases número 92 i 94 han estat substancialment alterades i, en bona part, han perdut el seu valor.

Aquestes cases eren destinades a obrers i van ser construïdes a la dècada de 1930 pel mestre d’obres Pons. Un dels elements remarcables era la seva parcel·lació, ja que totes tenien un petit pati posterior al qual s’hi accedia per un passatge estret que encara avui travessa l’illa. Es poden considerar, per tant, una variant popular de la típica “casa i hortet” que va estar molt en boga durant aquests anys de la Segona República.