Casanova de Puigseslloses
Folgueroles
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Masia aïllada i reformada de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants, el carener perpendicular a la façana principal i un ràfec de llates i mènsules de fusta disposat a tot el perímetre de la construcció. Consta de planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars, amb els emmarcaments arrebossats i les llindes planes de fusta. De la façana principal destaca el portal d’accés i el gran finestral del pis. Ambdues obertures són rectangulars i estan bastides amb maons. El portal està protegit amb un voladís de teula àrab, mentre que el finestral del pis té la llinda bastida amb fusta i disposada a mode de timpà. De la façana de ponent destaquen cinc petites obertures espitllerades bastides amb pedra. La construcció compta amb un gran porxo disposat a les façanes de ponent i tramuntana. Té la coberta de teula àrab d’un vessant i està sostingut amb pilars bastits amb maons. La construcció presenta els paraments arrebossats i amb un sòcol de pedra.
Altres noms relacionats amb l'edifici: can Pa Negre, Casanova del Reguer, Casanova del Puig.
Història
La construcció està situada a l’anomenat veral de baix del terme. A principis del segle XVIII, la masia era coneguda com la Casanova del Reguer i formava part de les propietats del Reguer, una de les masies més importants de Tavèrnoles. L’any 1740, els propietaris de la masia de Puigseslloses la van comprar, adquirint-la com a masoveria i passant a anomenar-se amb el topònim actual o bé com a Casanova del Puig. Dins del fons documental del mas Puigseslloses hi ha constància d’alguns contractes d’arrendament referents a l’edifici i datats entre els anys 1822 i 1834.
Segons la bibliografia consultada, l’antic portal de la façana principal era d’obertura rectangular i amb la llinda datada l’any 1803. Al pis hi havia una galeria oberta a l’exterior mitjançant una gran obertura d’arc de mig punt que, probablement, fou reformada a principis del segle XX. A la part superior d’aquesta façana hi havia gravat l’any 1923 i les inicials “JC”.
Bibliografia
ARUMÍ, Pilar; AUTET, Lluís; BOVER, M. Àngels; HOMS, Maria; HOMS, Rosa; MOLIST, Bernat; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; SELLABONA, Cesca (2021). Folgueroles, batecs d’un poble. Història gràfica del darrer segle. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 94.
GRIÑÓ I MÀRQUEZ, Damià (2013). Memòria del control arqueològic realitzat al projecte de línies de mitja tensió a 20 KV i 40 KV per derivació de la ER 1038 “Vic” als suports T-140R i T-143R de la línia existent Taradell-Sant Pere de Torelló. Termes municipals: Folgueroles i Vic (Osona). Consultat des de http://calaix.gencat.cat/handle/10687/7709/
NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de reconstrucció o rehabilitació. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 d’octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació M.02.