Casanova de Mont-ral
Gurb

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
    A 200 metres per carrer de la carretera BV-4601, punt quilomètric 1'750

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

La Casanova de Mont-ral es troba situada en un pla entre camps de conreu, pocs metres al nord-oest de can Barcons i al nord del rec del Romeu, uns cent metres al sud-oest d'una zona urbanitzada.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes amb cossos adossats a les façanes sud, oest i nord. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra a la base i de tàpia a la resta, arrebossats i pintats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, té un cos adossat al davant que forma un porxo a nivell de planta baixa i una eixida al primer pis formada per tres obertures d'arc rebaixat. En cada un dels dos pilars que sostenen aquestes obertures hi ha un carreu amb decoració en baix relleu, el de l'esquerra amb decoració floral amb una campana al centre i la inscripció "AÑY 1864" a la part inferior i el de la dreta amb un escut nobiliari, aparentment inacabat. Pròpiament a la façana i a nivell de planta baixa hi ha una finestra i un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta. Al primer pis hi ha una porta i dues finestres i a les golfes tres finestres, una de les quals té l'arrebossat del voltant malmès i s'observa l'emmarcament de maó i llinda de fusta.
    La façana est conté diverses obertures reformades i una petita finestra a les golfes amb ampit de pedra motllurada. En l'arrebossat de la façana hi ha pintades diverses finestres a mode de trompe l'oeil que ocupen panys de paret on no hi ha finestres.
    La façana nord té un cos adossat a nivell de planta baixa. Al primer pis hi ha dues finestres reformades, una de pintada al mur i una llinda de pedra que ha quedat integrada al mur amb la data de 1732 inscrita amb una creu intercalada. A nivell de golfes hi ha tres finestres, dues de les quals amb ampit motllurat.
    La façana oest es troba dominada en els nivells de planta baixa i primer pis per un cos adossat. A nivell de golfes no hi ha obertures.