La Pineda Vella Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Esteve de Granollers
  A 1300 metres per pista asfaltada i camí rural de la carretera N-152a, punt quilomètric 71'600

  Coordenades:

  41.96924
  2.25196
  438019
  4646632
  08100-115
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref.Cad: 08099A00600001
  Jordi Compte

  La Pineda Vella es troba situada en un pla entre camps de conreu al sud-oest del Pradell i a l'est de la carretera C-17.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes fruit de diverses ampliacions. Està bastida amb murs arrebossats, de maçoneria de pedra i parts de tàpia i cantonades de carreus treballats a les cantonades nord-est i nord-oest. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada a l'est, conté a nivell de planta baixa una finestra i dos portals, un emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta i l'altre amb una llinda de fusta decorada amb una creu rebaixada. Al primer pis hi ha cinc finestres, una de les quals emmarcada amb pedra bisellada i dues amb ampit de pedra, i a les golfes cinc finestres més.
  La façana sud té adossada una estructura d'obra a nivell de planta baixa. Per sobre, a nivell de primer pis hi ha dues finestres, una de les quals emmarcada amb pedra bisellada.
  La façana oest té un cos adossat que forma una terrassa a nivell de primer pis i nombroses obertures sense elements originals en l'emmarcament.
  La façana nord conté dues finestres als nivells de primer pis i golfes, les del primer pis amb llinda de fusta i les de les golfes amb ampit de pedra.
  Uns metres a l'oest de la masia hi ha un pou de planta quadrada bastit amb obra vista i amb la data de 1933 inscrita.

  La Pineda es troba documentada en els llistats de cases que pagaven talla a la parròquia de Sant Andreu de Gurb dels anys 1681, 1719 i 1738.