Casanova
Sant Mateu de Bages

Nucli de Castelltallat. Demarcació de Castelltallat
    Carretera BV-3003 i continuar per subsegüent pista fins a Castelltallat

Catàleg de masies (núm. 91)
    Ajuntament de Sant Mateu de Bages
    Jordi Piñero Subirana

Casa rural de petites dimensions, emplaçada prop del nucli de Castelltallat, al lloc on hi ha la creu del Ros, que és un punt de confluència on hi havia un encreuament de camins antics: el que transcorria transversalment per la carena de la serra de Castelltallat i un altre en direcció nord-sud. Es tracta d'una construcció senzilla que es va fer per acollir alguns dels serveis bàsics: escola, botiga i bar. Actualment té adossat a ponent un cos de construcció recent que acull un restaurant. La casa antiga és de planta rectangular, amb planta baixa més un pis. La façana principal, encara vers el sud-est, presenta una composició senzilla i simètrica en base a dos eixos, amb portal a la part inferior i balcó a la part superior. Els murs són de maçoneria i les obertures emmarcades amb maó. En la resta de façanes les obertures són similars. Sota els careners de la teulada hi ha un òcul a cada banda. A la part posterior la casa té adossats uns cossos més baixos.

Té un plafó informatiu de PEIN Serra de Castelltallat

Els terrenys per la construcció d'aquesta casa van ser cedits per la família Soldevila amb la condició que pogués acollir una escola. La casa va ser construïda entre tots els veïns i, qui no hi va poder posar treball, hi va fer una aportació en diners. Les obres es van fer entre 1915 i 1920. En els primers mesos hi vivia el paleta, que vetllava la casa, i més endavant la família Morera, que ja hi havia tingut la botiga. A més de la botiga, hi havia cafè, bar i escola. L'any 1930 s'hi va establir la família Morera, que portava la botiga. Es proveïa de gènere comprat a Manresa i transportat amb mula i amb el cotxe de línia. També venien carn de xai i productes dels horts veïns. A partir de 1947 les encarregades van ser Mercè Duocastella i Elisabet Morera, i més endavant el "Pepet" i la "Mercè". Al pis de dalt hi havia l'escola i hi vivia el mestre i la família Morera. Entre l'any 1945 i el 1955 l'escola va passar a la rectoria. Molts dels infants s'hi quedaven a dinar. La Casa Nova ha estat el punt de trobada tradicional de la gent de Castelltallat i també el lloc on s'hi celebraven les festes del poble, amb la de Sant Miquel i la de Reis com a protagonistes. Actualment acull el Casal de Castelltallat (inaugurat el 25 de setembre de 2009) i un restaurant, emplaçat al cos annex de recent construcció.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL,
    L'Arada Cooperativa, Memòria i natura a la Serra de Castelltallat (fullet), p. 4