Casa Vidal Ribas

c/ Major, 42

Enric Sagnier i Vilavecchia
    Bo
    La normativa del Pla Especial prescriu la conservació de la façana i aconsella la remodelació de l'obertura de la botiga de la planta baixa.
    Pla Especial, 175. 2006
    Ref. cad.: 62208DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres, amb un alçat de tres plantes (pb + 2p) i dues obertures en cadascuna d'elles. El parament exterior presenta un revestiment de morter que imita una obra regular de carreus de pedra. En la planta baixa les obertures existents són rectangulars i de disseny convencional; donen accés a l'interior de l'edifici i a la botiga que ocupa aquest ras. En el primer pis s'identifiquen dos balcons, amb volada d'obra de perfil motllurat i barana metàl·lica que intercala barrots helicoïdals. Les obertures són rectangulars i disposen a la zona de la llinda d'una franja esgrafiada amb motius circulars i espirals. Aquesta decoració s'aplica també sobre les finestres del segon pis i entre els òculs de ventilació de la solera. El coronament consta d'un fris de dentellons i d'un fals ràfec, sobre el qual se situa la barana d'obra llisa del terrat.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 9, que inclou una mostra molt variada de l'arquitectura civil sitgetana, des de grans casals datables entre els segles XVII i XIX, a construccions populars. L'element més significatiu del conjunt és la Casa del Rellotge, situada a la plaça Cap de la Vila.

L'autor de l'edifici, Enric Sagnier i Vilavecchia, va néixer a Barcelona l'any 1859 i va obtenir el títol d'arquitecte el 1892. Va obtenir tres vegades el premi al millor edifici convocat per l'Ajuntament de Barcelona i és autor d'obres destacades en aquesta ciutat, entre elles l'edifici de la Caixa d'Estalvis de la Via Laietana. A Sitges va projectar diferents cases, algunes d'elles d'estil plenament neogòtic i d'altres d'estil noucentista.