Casa Vella de Cabanes o cal Pla
Guardiola de Berguedà

    Berguedà
    Al nucli de Gavarrós
    Emplaçament
    A l'oest de la rectoria a sota d'uns marges i al costat del camí d'accés dins el nucli de Gavarrós.
    1354,2

    Coordenades:

    42.2809
    1.91423
    410475
    4681536
    Número de fitxa
    08099-200
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Modern
    Popular
    Segle
    XIV-XVIII
    Estat de conservació
    Dolent
    Cobert de vegetació i de runa.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si. Núm..3398. IPAC (Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya)
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08098A00200016
    Autoria de la fitxa
    Pere Cascante i Torrella

    Ruïnes d'una construcció de petites dimensions i de planta rectangular situada damunt de la casa de Cabanes i a l'oest de la rectoria. Conserva únicament la planta inferior i restes de les parets oest i nord amb aparell de maçoneria de carreus de pedra mal treballats i escairats, units amb argamassa de calç i disposats en filades irregulars. No conserva gairebé cap traça d'obertures. Le poques parets que es mantenen dempeus tenen restes de revestiment intern de color vermellós i els forjats han desaparegut completament.

    Resulta molt difícil establir de quin moment cronològic pertanyen aquestes restes atès el seu avançat estat de ruïna i les poques restes conservades. Tot i així podrien tenir un origen medieval amb modificacions posteriors.

    Desconeixem l'origen de les restes d'aquesta casa que alguns també n'han anomenat casa del Pla o casa en vila com a confusió de les restes esmentades a la fitxa núm. 165.Possiblement l'origen de la casa seria amb les donacions fetes al monestir de Sant Llorenç entre el 983 i 1031 com una casa situada dins la sagrera i dins el terme de Sant Genís. En el cadastre de Gavarrós de 1729 apareix com a una finca vinculada als Cabanes i posteriorment en els documents de 1756, 1778 i 1780 ens surt referenciada al terme de Sant Genís de Gavarrós i amb el nom de "notaria".

    CASAS SOLER, QUIM (2004). "La vall de Brocà en els segles XVIII i XIX. a Erol, Suplement 3 p-8 i 9 . CLARET, J i ROCA , A (1982). "Conjunt de Gavarrós".Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de cultura. AMGB. Cadastre de Brocà 1729. AMG full solt.