Casa Soteres Carbonell
Capellades

Carrer Pilar, 27
    Carrer del cas antic que uneix la plaça de l'Església amb i la Immaculada Concepció

Juan Garcia Targa

Casa entre mitgeres de planta baixa i tres plantes pis, amb pati a la part posterior. Té la coberta de teula corba a dues vessants acabades amb imbricació de maó; just a sota del ràfec sobresurt el baixant fins arribar al primer forjat. La façana està composada segons dos eixos amb obertures de proporció vertical, els balcons estan protegits amb baranes de ferro amb brèndoles verticals i dibuixos geomètrics als extrems. La portalada de la planta baixa és de carreus de pedra amb arc el·líptic, es tanca amb porta de fusta encadellada i clavetejada de dues fulles batents amb picaporta. La finestra està protegida amb reixa de ferro de barrots verticals. El parament de façana de les plantes pis és estucat de color marró i el la planta baixa en color ocre, aquest recolza en sòcol de pedra, el qual incorpora el forat de ventilació d'una dependència soterrada.

Casa representativa d'arquitectura residencial culta del segle XIX, integrada en el conjunt del carrer. Sembla que el moment de construcció és anterior a 1831 i es procedeix a la seva reforma al segle XX.

El carrer del Pilar a inicis del segle XIX estava poc urbanitzat. Va ser a partir de la dècada de 1810 quan es va accelerar la seva urbanització fins a l'actual carrer del Rec del Corronaire.

Segons la referencia Cadastral de 1851, els espais ocupats per Cal Tino estaven ja construïts aquell any promoguts per la família Bonet. El 1831, Baldiri Bonet Riba va adquirir una casa a Josep Claramunt i Fontanals, fabricant d'aiguardent natural de Capellades que residia a Martorell. Aquesta casa era propietat de Baldiri Bonet Riba. El 1880 consta entre les propietats deixades al seu fill Antoni Bonet Boix, fabricant de teixits. Antoni Bonet va formar part de la corporació municipal de Capellades a la dècada de 1870.

Posteriorment, la casa va ser ocupada per altres famílies vinculades als Bonet .

AVINYÓ, Joan. 1909. Monografia històrica de Castell de Cabrera y poble de Vallbona en el Panadés. Igualada. Est. Tipográfico Nicolau Poncell.

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA.

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES