Casa Baldiri Bonet
Capellades

    Anoia
    Carrer Pilar, 25
    Emplaçament
    Carrer del cas antic que uneix la plaça de l'Església amb i la Immaculada Concepció
    332

    Coordenades:

    41.5306
    1.6851
    390305
    4598496
    Número de fitxa
    08044 - 156
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Any
    1831
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0486847CF9908N
    Montal.
    Autoria de la fitxa
    Juan Garcia Targa

    Casa entre mitgeres de planta baixa i tres plantes pis, amb pati a darrera. Presenta la coberta plana limitada amb barana massissa, en sobresurt el baixant fins arribar al primer forjat. La façana està composada originàriament segons tres eixos, amb obertures de proporció vertical emmarcades; els balcons estan protegits amb baranes de ferro amb brèndoles verticals amb elements complementaris de ferro fos i dibuixos geomètrics als extrems.

    La tercera planta, modificada, té dues obertures de proporció horitzontal, emmarcades. La portalada de la planta baixa està tancada amb porta de fusta emplafonada de dues fulles batents amb picaporta. Les finestres són protegides amb reixes de ferro de barrots verticals amb elements de ferro fos. El parament de façana de les plantes és estucat de color malva; el de la planta baixa en color gris recolza en sòcol, el qual incorpora una obertura de ventilació d'una dependència soterrada.

    Casa representativa de l'arquitectura residencial culta del segle XIX, integrada en el conjunt del carrer. Sembla que el moment de construcció és anterior a 1831 i es procedeix a la seva reforma al segle XX.

    El carrer del Pilar a inicis del segle XIX estava poc urbanitzat. Va ser a partir de la dècada de 1810 quan es va accelerar la seva urbanització fins a l'actual carrer del Rec del Corronaire. Segons la referencia Cadastral de 1851, els espais ocupats per Cal Tino estaven ja construïts aquell any promoguts per la família Bonet, de tradició laboral diversa: traginer, botiguer i arrendatari de diferents serveis municipals, com el de la pesca salada. Aquesta unitat
    familiar encara vivia en aquesta zona el 1868. Des d'aquell moment diverses famílies han ocupat la propietat, a destacar la família Julià responsable del servei de transport entre Capellades i l'estació. Aquest servei, encara avui en dia, tot i dur-lo a terme una altra empresa, és conegut com "El Tino". D'aquí ve que aquesta casa sigui coneguda amb aquest apel·latiu.

    MUSET PONS, Assumpta. En premsa. "Capellades (època moderna) (segles XVI-XVIII): de la marginalitat al desenvolupament", Història de Capellades (títol provisional).

    GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. En premsa. "El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques", Història de Capellades (títol provisional).

    SPAL, Diputació de Barcelona. 2010. Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental Capellades (4 Vols). Bosch i Planas, Andreu; Lacuesta Contreras, Raquel; Cuspinera i Font, Lluís; Vilamala i Aliguer, Imma; Gutiérrez i Poch, Miquel i Sabatès de Hita, Gemma

    TÉRMENS I GRAELLS, Miquel. En premsa. "El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

    ARXIU HISTÒRIC DE LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL DE BARCELONA

    ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

    ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES

    ARXIU DEL MUSEU MOLÍ PAPERER