Casa Solà
Capellades

  Anoia
  Carrer Major, 80
  Emplaçament
  Jacint Verdaguer) fins la plaça Angel Guimerà
  328

  Coordenades:

  41.52917
  1.68691
  390454
  4598335
  Número de fitxa
  08044 - 122
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL, PGOU 1986
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  0485016CF9908N
  Autoria de la fitxa
  Juan Garcia Targa

  Casa entre mitgeres, resultat de la unió de tres cases de cos, de planta baixa i tres plantes pis. Té una coberta de teula corba a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana, i vessant acabada amb ràfec recolzat en mènsules. La façana està composada simètricament segons tres eixos amb obertures de proporció vertical. Els balcons són protegits amb baranes de ferro forjat de brèndoles verticals amb dibuixos geomètrics als extrems.

  El parament de façana està arrebossat, la planta baixa pintada de color ocre, el qual recolza en un sòcol de pedra aplacada.

  Forma part del conjunt d'arquitectura popular de cases entre mitgeres que configura el carrer, integrada en les edificacions de l'entorn. L'origen de l'edifici és al segle XVIII i mitjans del segle XIX al llarg de segle XX s'efectuaren diverses reformes. Actualment compleix una doble funció: habitatge i comercial.

  L'actual número 80, segons el Registre Fiscal de 1906, és la reconversió de tres cases prèviament existents (les llavors 86, 88 i 90) que tenen el seu moment de construcció al llarg del segle XVIII. Com a bona part de les propietats del carrer Major, des de bon principi va complir una doble funció: com a vivenda de diversos propietaris i com a negoci de les diferents famílies, realitat registrada als padrons i registres fiscals.

  GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. En premsa. "El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques", Història de Capellades. Coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

  MUSET PONS, Assumpta. En premsa. "Capellades (època moderna) (segles XVI-XVIII): de la marginalitat al desenvolupament", Història de Capellades. Coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

  SPAL, Diputació de Barcelona. 2010. Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental Capellades (4 Vols). Bosch i Planas, Andreu; Lacuesta Contreras, Raquel; Cuspinera i Font, Lluís; Vilamala i Aliguer, Imma; Gutiérrez i Poch, Miquel i Sabatès de Hita, Gemma

  TÉRMENS I GRAELLS, Miquel. En premsa. "El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic", Història de Capellades. Coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

  ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

  ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES

  ARXIU DEL MUSEU MOLÍ PAPERER