Casa Sardà

c/ Major, 34

Regular
    La normativa del Pla Especial estableix l'obligatorietat de conservar la façana i de modificar les proporcions de les dues portes de la planta baixa. L'estat de l'edifici requereix millores en general.
    Pla Especial, 173. 2006
    Ref. cad.: 62212DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres que presenta un alçat de tres pisos (pb + 2p). El llenguatge arquitectònic es caracteritza per la combinació de diferents materials, -en aquest cas, maó massís, rajola i ferro-, essent aquest un dels trets essencials de les tendències eclecticistes. A la planta baixa s'identifiquen dues portes de dimensions molt dissemblants que, probablement, són resultat d'una reforma posterior a l'aixecament de la finca. La porta més gran, que se situa a la banda dreta, dóna accés a un local comercial i presenta els brancals i la llinda resseguits per una senzilla motllura. En el primer pis es localitza un balcó corregut, conformat per una volada de perfil metàl·lic suportada per tornapuntes de ferro que presenten un disseny elaborat en forma d'espiral. El sotabalcó està realitzat amb rajoles vidrades de color verd intens. La barana també és metàl·lica i mostra barrots simples de secció quadrangular, amb una decoració puntual a base de panells de volutes confrontades. Les dues obertures que tenen accés a la volada són de forma rectangular i de disseny convencional; entre elles s'identifica un plafó de rajoles policromes de temàtica religiosa. Al segon pis se situa una galeria constituïda per quatre arcs rebaixats, de maó massís disposat a sardinell, que descansen sobre pilars quadrangulars, amb impostes motllurades; l'ampit, corregut, també és motllurat. En el coronament s'identifica el registre de petites obertures que faciliten la ventilació de la solera del terrat, així com una cornisa de maó i un fals ràfec.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 9, que inclou una mostra molt variada de l'arquitectura civil sitgetana, des de grans casals datables entre els segles XVII i XIX, a construccions populars. L'element més significatiu del conjunt és la Casa del Rellotge, situada a la plaça Cap de la Vila.