Casa Sansalvador

Pg. Marítim, 61 -c/ Ciutat de Toledo, 2-6 -c/ Josep Carbonell i Gener, 29

Josep Mª Martino Arroyo (1881-1957)
    El Pla Especial estableix el manteniment del volum.
    Legal i física
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un habitatge unifamiliar aïllat, l'estructura en alçat del qual és complexa, ja que consta de diversos volums construïts a diferents alçades. D'estil eclèctic amb elements propers a un llenguatge classicitzant, destaca per l'organització de volums i una torre situada a l'angle sud occidental. Els cossos principals disposen, però, de planta baixa i un pis, amb una combinació de cobertes de teules i terrats plans amb baranes de balustres clàssics. A la façana afrontada al Passeig Marítim s'organitza un volum només de planta baixa, un part del qual és un porxo sustentat per columnes amb capitells jònics; de les mateixes característiques són les columnes que emmarquen una finestra situada a la part més oriental d'aquest volum. Al costat meridional de la torre s'alça una petita estructura formant angle de només planta baixa, amb coberta plana i baranes de balustres clàssics. Les obertures d'aquesta petita estructura estan emmarcades per parelles de pilastres amb capitells d'estil jònic. La façana més oriental disposa d'un cos d'edifici de planta baixa i pis, amb coberta de teules composta; a més, disposa d'una petita tribuna poligonal en voladís situada a la zona més meridional de la planta pis, també coberta amb teules. Pel que fa a la torre de l'angle sud occidental, disposa de tres nivells i coberta de teules composta de quatre vessants, amb un rellotge de sol decorant el parament més meridional, a l'alçada del tercer nivell; els ràfecs de les vessants és força pronunciat i està decorat amb mènsules que imiten caps de bigues de fusta. Totes les obertures de la planta pis són rectangulars i com a únic element decoratiu disposen d'un ampit motllurat que sobresurt lleugerament de la línia de façana. El revestiment de totes les façanes és senzill, a base d'un arrebossat simple, trencat per unes faixes verticals d'arrebossat que imita carreus a totes les cantoneres de l'edifici.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció III. La finca està catalogada com una construcció de tipus C.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)