Pg. Marítim, 62-63 -C/ Ciutat de Toledo, 1-3

Pg. Marítim, 62-63 -c/ Ciutat de Toledo, 1-3

Eclecticisme
    Josep Mª Martino Arroyo (1881-1957) (atrib.)
    Bo
    El Pla Especial considera que cal conservar estrictament el volum construït, els elements de la façana i el jardí
    Legal i física
    Pla Especial, 381. 2006
    Ref. cad.: 62202CF9685S
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici aïllat i estructurat en alçat en planta baixa i un pis, amb unes cobertes que combinen els terrats (terrasses) plans transitables i les de teules de vessants compostes. D'estil eclèctic (proper a un llenguatge post modernista) disposa d'una composició de volums que s'articulen formant un conjunt piramidal rematat per dues galeries porxades de planta rectangular i amb una coberta de teules a quatre vessants. Afrontat al Passeig Marítim es disposa un porxo que ocupa tota l'amplada de la façana, suportat per un seguit de columnes i capitells d'estil jònic (florit), formant una terrassa, l'accés a la qual es realitza des de les estances del primer pis. La barana de la terrassa és una balustrada, amb balustres clàssics i un passamà simple motllurat, entre matxons d'obra de reforç. A la part més septentrional de la façana afrontada al carrer de la Ciutat de Toledo, es disposa un petit porxo suportat per dues columnes, també d'estil jònic, i que adopta la forma d'un frontó triangular amb coberta llisa a dues vessants. A la façana oposada (la més occidental), a nivell de la planta pis, es disposa d'una petita tribuna en voladís semicircular amb columnes (sense estil) que separen les finestres, i que està coberta per teules formant una sola vessant semicircular. Les zones perimetrals de terrat pla estan rematades per una barana de balustres clàssics, amb un passamà motllurat i construïda entre matxons d'obra de reforç. Les dues galeries porxades que rematen l'edifici tenen una estructura semblant a baldaquins, els quals disposen als angles quatre pilastres, mentre que a cadascun dels costats s'observen parelles de columnes amb capitells d'estil jònic. La coberta d'aquests dos baldaquins, com ja s'ha dit, és de teules formant quatre vessants, amb uns ràfecs pronunciats i decorats amb mènsules que imiten caps de bigues.
    Totes les obertures de l'edifici disposen d'uns emmarcaments fets a base de faixes simples motllurades amb una mènsula decorativa situada al bell mig de les llindes. Els nivells de forjats dels porxos i de la primera planta hi són indicats mitjançant unes faixes motllurades (semblants a arquitraus), amb un seguit de permòdols decoratius. El revestiment de les façanes és simple, fet a base d'un arrebossat senzill i pintat de color rosa clar, que contrasta amb el color blanc dels balustres i les columnes.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció II. La finca està catalogada com una construcció de tipus C.

El possible autor de l'edifici, l'arquitecte Josep Mª Martino i Arroyo (1881-1957), és un dels arquitectes que més ha treballat a Sitges, destacant en la seva producció nombroses cases unifamiliars aïllades de la urbanització de Terramar, així com edificis entre mitgeres. Cal mencionar especialment els projectes de l'edifici de Correus, l'Escorxador i l'ampliació del Casino Prado. Se'l considera un dels màxims exponents de l'arquitectura noucentista sitgetana.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)