Casa Romaní
Capellades

Carrer Sant Ramon, 1
    Carrer que uneix la plaça d'Àngel Guimerà amb l'avinguda Maties Guasch

Juan Garcia Targa

Casa entre mitgeres, de planta baixa i dues plantes pis, té coberta de teula corba a dues vessants, acabades amb ràfec recolzat en carteles, canal i baixant vist fins el forjat de planta
    baixa. Façana composada orgànicament amb obertures de proporció vertical. El portal de la planta baixa ha estat modificat per adaptar-se a altres usos. El parament de façana és revestit
    d'arrebossat pintat de color ocre clar.

Casa representativa de l'arquitectura popular d'inicis del segle XIX, integrada en l'entorn

La gènesi històrica d'aquest edifici es paral·lela a les cases del "Ramonet". Segons el Padró de 1868, hi vivia Sebastià Rius i Romaní (traginer). El 1906 era propietat d'Antoni M. Romaní i Romaní. El 1910 era habitada pel paperer Antoni Sellarés Torrents i la seva dona Mercè Cases Sales, que encara hi vivien el 1920. El 1932 va passar a ser propietat de Melcior Cardó Romaní i el 1947 de Monserrat Amell Cardó.

Entre les diferències respecte als altres edificis del "Ramonet", cal esmentar l'ampli terrat situat al damunt del safareig, construït per l'Ajuntament a inicis de la dècada de 1930. Melcior Cardó i Romaní, propietari de les cases del "Ramonet" i de la casa objecte de comentari, va sol·licitar i obtenir el permís de construir l'esmentat terrat i obrir una porta a l'alçada del primer pis. Aquest permís li fou concedit a data de 28 d'agost de 1932. A finals d'aquell mateix any va obtenir els corresponents permisos per realitzar reformes a la casa número 1 del carrer Sant Ramon.

GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. 1999. "Full a full. La indústria paperera de l'Anoia (1700-1998): continuïtat i modernitat. Barcelona". Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Abat Oliba, 220).

MUSET PONS, Assumpta. En premsa. "Capellades (època moderna) (segles XVI-): de la marginalitat al desenvolupament", Història de Capellades (títol provisional).

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES