Casa Pau Romañá
Capellades

    Anoia
    Plaça Sant Miquel, 28
    Emplaçament
    Espai urbà de planta rectangular que uneix els carrers Major i Sant Francesc
    320

    Coordenades:

    41.53007
    1.6872
    390480
    4598435
    Número de fitxa
    08044 - 204
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Any
    1830
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    0585349CF9908N
    Autoria de la fitxa
    Juan Garcia Targa

    Casa entre mitgeres amb pati a darrere, de planta baixa, dues plantes pis i sota cobertade teula corba a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana. La teulada acaba amb ràfec recolzat en imbricació, canal i baixant fins el sota imbricació. Façana composada simètricament segons tres eixos, les obertures de proporció vertical, els balcons protegits amb baranes de ferro de brèndoles verticals; una de les obertures de la planta baixa ha estat modificada per adaptar-la a nous usos. Els dos portals d'entrada a la casa són de carreus de pedra, un amb arc rebaixat, a la clau del qual, dins d'una el·lipse, hi ha la inscripció, molt desdibuixada, de "1836" o "1875"; l'altre portal és de llinda plana, i ambdós són tancats amb portes de fusta emplafonada, de dues fulles batents amb picaporta. El parament de façana és arrebossat de color gris.

    Casa representativa del llenguatge de l'arquitectura popular, integrada en el conjunt d'edificacions del seu entorn.

    El mal estat de la dovella clau de la portalada principal impedeix una correcta lectura de l'any que hi posa, però sembla indicar "1836" o "1875". Aquest edifici ha estat vinculat des dels seus inicis a la família Romañá que apareix a la documentació des de la segona meitat del segle XVIII, no esmentat al Capbreu de 1735 i sí al de 1805. A la dècada de 1820, Ignasi Romañá també tenia interessos a l'activitat de filatura de cotó. En aquella època ja ocupaven un lloc important entre les famílies dominants atesos el càrrec municipals ocupats.

    La família acumular propietats durant les dècades de 1810 i 1820. Aquesta nissaga va fabricar bona part de les formes utilitzades a l'Anoia entre el 1840 i el 1880, període de notable expansió en la fabricació manual de paper. La desaparició de l'arxiu parroquial de Capellades fa molt difícil establir els nexes familiars entre les diferents branques dels Romañá.

    Segons el Registre Fiscal de 1906, era propietat d'Ignasi Romañá Sol. Des de 1917, l'antiga casa de la família Romañá a la plaça Sant Miquel va ser utilitzada com escola de nenes, i l'habitatge per a la mestra. En l'actualitat, el propietari de l'edifici de la plaça Sant Miquel és Joan Romañá Villadelprat. La família Romañá va obrir una llibreria, amb nom comercial de "Taga", als baixos de l'edifici, a inicis de la dècada de 1980. Uns anys després la van traspassar.

    Progressivament, els pisos de lloguer d'aquest edifici es van anar buidant i en l'actualitat està en la seva totalitat sense ús, amb l'excepció de la llibreria

    GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. En premsa. "El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques", Història de Capellades (títol provisional).

    MUSET PONS, Assumpta. En premsa. "Capellades (època moderna) (segles XVI-XVIII): de la marginalitat al desenvolupament", Història de Capellades (títol provisional).

    SPAL, Diputació de Barcelona. 2010. Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental Capellades (4 Vols). Bosch i Planas, Andreu; Lacuesta Contreras, Raquel; Cuspinera i Font, Lluís; Vilamala i Aliguer, Imma; Gutiérrez i Poch, Miquel i Sabatès de Hita, Gemma

    TÉRMENS I GRAELLS, Miquel. En premsa. "El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

    ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

    ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES

    ARXIU DEL MUSEU MOLÍ PAPERER