Casa Pau Barrabeig

c/ Francesc Gumà, 20

Josep Mª Martino Arroyo (1881-1957)
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres i de tres nivells d'alçat (pb + 2p). Destaca la monumentalitat de la seva part inferior, conformada per una gran porta adovellada, amb forma d'arc de mig punt, flanquejada per dos accessos rectangulars que, en conjunt, ofereixen una composició de perfecta simetria. Els carreus que constitueixen la portalada presenten els angles interiors motllurats. D'altra banda, la part superior de l'obertura està cegada per sobre de la línia d'imposta, mitjançant un parament llis en el que figura pintat l'escut de la vila de Sitges i el nom de l'establiment que ocupa els baixos de l'edifici.
    Els accessos laterals disposen d'una cornisa recta que actua de guardapols, per sobre de la qual s'identifiquen uns orificis de ventilació circulars, amb gelosia ceràmica. En el mateix eix es localitza una segona cornisa, més elevada, sobre la qual són visibles motius decoratius en relleu que presenten formes cargolades. Clou aquest cos un gran timpà triangular, directament vinculat amb el repertori formal de l'arquitectura clàssica.
    Les plantes superiors de l'immoble són de construcció recent i estan notablement enretirades del plom del cos inferior. Estan conformades per una galeria articulada en dos nivells, amb un gran arc de mig punt al centre que culmina en una cornisa i un fris de cassetons que constitueixen la barana d'obra del terrat.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Està catalogat com un element de tipus A. El projecte original es conserva a l'Arxiu Històric Municipal.

La part inferior de la finca pertany a l'antiga casa de Correus de Sitges, de la qual tan sols es conserva aquest cos. La portalada és el resultat de la transformació d'una antiga finestra d'aquest edifici obra de Josep Mª Martino.
    Pel que fa a l'autor de l'edifici, l'arquitecte Josep Mª Martino i Arroyo (1881-1957), és un dels arquitectes que més ha treballat a Sitges, destacant en la seva producció nombroses cases unifamiliars aïllades de la urbanització de Terramar, així com edificis entre mitgeres. Cal mencionar especialment els projectes de l'edifici de Correus, l'Escorxador i l'ampliació del Casino Prado. Se'l considera un dels màxims exponents de l'arquitectura noucentista sitgetana.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)