Casa Nova (prop de cal Patarric)
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    De St Mateu camí prop del cementiri en direcció sud uns 1.500 m. Després trencall S-W uns 500 m.

En ruïna, entorn cobert de vegetació.
    Jordi Piñero Subirana

Mas de petites dimensions, en ruïnes, emplaçat un petit promontori situat a l'extrem sud d'un dels contraforts meridionals de l'altiplà de Sant Mateu, uns 80 metres a l'oest de cal Patarric. Se'n conserven diversos trams de mur, d'alçades variables, que adopten una forma molt irregular. Les restes de murs i enderrocs abasten una superfície força àmplia a la part superior del promontori. Als dos angles de llevant hi trobem dues estructures de planta circular que podrien correspondre a tines. Tot el conjunt és envaït per la vegetació.

Casa rural no inclosa en el Catàleg de masies
    Informació oral facilitada per Joan Planas

El seu emplaçament i les característiques constructives semblen indicar que aquesta és una casa més antiga que cal Patarric, que es troba uns 80 m a l'est. Tot i això, la denominació de Casa Nova indica que es tracta d'un habitatge construït en terrenys d'un mas més antic. Podria tractar-se de cal Llirac o d'una altra casa en ruïnes que hi ha prop d'aquesta. Per tot això, i també per la tipologia de les restes conservades, l'origen d'aquesta casa podria situar-se al segle XVIII o XIX. L'edifici ja es trobava desocupat i en ruïna a la primera meitat del segle XX. Per això és possible que la casa de cal Patarric es construís aprofitant les restes d'aquesta construcció més antiga.