Cal Patarric
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    De St Mateu camí prop del cementiri en direcció sud uns 1.500 m. Després trencall S-W uns 500 m.

Catàleg de masies (núm. 244)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de petites dimensions, emplaçada a l'extrem sud d'un dels contraforts meridionals de l'altiplà de Sant Mateu. Es tracta d'una construcció de planta rectangular, molt estreta i alta. Consta de planta baixa més un pis i planta sotacoberta. La façana principal, encarada al sud-oest, té un portal senzill rematat amb arc escarser fet de dovelles i, al damunt, dos balcons amb llindes de pedra. A la façana de ponent, però, hi ha un altre portal que dóna accés directament al primer pis. Aquest és de més qualitat, fet amb llindes i brancals de pedra, igual com la finestra que té al seu damunt. Els murs són fets de maçoneria, actualment a pedra vista. En l'espai que envolta la casa hi trobem dues barraques de pedra seca, sembla que de construcció força recent. La casa ha conservat bé la tipologia i el volum originari.

Per les seves característiques constructives, cal Patarric podria ser obra del final del segle XVIII o del XIX. L'existència d'una casa molt propera, situada a uns 80 m a l'oest, probablement més antiga tot i que es coneix amb el nom de Casa Nova, podria indicar que cal Patarric es va construir aprofitant les restes d'aquesta altra construcció.