Casa Montaner

c/ Parellades, 20

Neoclàssic
    Bo
    El Pla Especial considera que cal conservar les façanes i restaurar les obertures de la planta baixa.
    Pla Especial, 199. 2006
    Ref. cad.: 62215DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges construït entre mitgeres i estructurat en alçat en planta baixa i tres pisos. La planta baixa ha estat reformada pel que fa a l'estructura d'obertures i a la decoració, que són modernes. A la primera planta presenta dues obertures que menen a una gran balconera que ocupa gairebé la totalitat de l'amplada de la façana. La segona planta presenta dos balcons, amb una llosa de menys volada que la inferior. La tercera planta disposa de dos balcons ampitadors. Els nivells dels forjats hi són indicats mitjançant unes faixes motllurades que sobresurten de la línia de façana i emmarquen les distintes plantes. Les obertures, a més, disposen d'uns emmarcaments decoratius, amb unes faixes als brancals i a les llindes, les quals disposen d'un trencaaigües motllurat. Corona la façana una cornisa amb força volada, sota la qual hi ha una faixa d'esgrafiats amb motius florals i geomètrics. La resta de superfície de la façana presenta un revestiment fet a base d'un arrebossat que imita una disposició de carreus al trencajunt.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 16 que, segons aquesta normativa municipal, inclou una illa de cases característica del creixement urbà de Sitges en la segona meitat del segle XIX, entorn del c/ Parellades, així com alguns edificis anteriors del c/ Sant Gaudenci.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)