Casa Miquel Roca
Sant Hipòlit de Voltregà

    Osona
    Carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, 4
    Emplaçament
    Formant cantonada amb les escales del passatge del Fossar
    531m

    Coordenades:

    42.01561
    2.23632
    436769
    4651791
    Número de fitxa
    08215 - 28
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 6920001DG3562S
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici cantoner de planta rectangular, amb pati posterior. Presenta una coberta de teula aràb de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec d'obra sostingut amb un embigat de fusta que, probablement, té continuïtat en el sostre del pis superior. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a ponent. La composició de la façana és perfectament simètrica, amb tres obertures per planta. Totes les obertures són rectangulars i estan emmarcades amb maons. A la planta baixa hi ha el portal d'accés principal al centre i dos portals laterals actualment reconvertits en finestres, que conserven els porticons de fusta originals. Als pisos superiors hi ha tres balcons per planta, els del segon pis de menors dimensions. Presenten les llosanes motllurades i les baranes de ferro amb les brèndoles verticals. De la primera planta destaca una fornícula d'arc apuntat situada a l'extrem de tramuntana del parament. Està bastida amb maons i no integra cap imatge. També destaca una creu llatina de color negre encastada al parament. La construcció presenta el parament principal arrebossat i pintat de color ocre. Alhora, tota la façana està emmarcada amb dues franges verticals bastides amb el mateix tipus de maó que emmarca les obertures. Aquestes mateixes franges es repeteixen horitzontalment resseguint la línia divisòria entre les diferents plantes.

    Altres noms relacionats amb l'edifici: cal Sastre.

    Des de principis del segle XX, l'edifici també es coneix amb el nom de cal Sastre degut a en Joan Roca, que tenia l'ofici de sastre i es va establir a la casa procedent de la Guixa. Posteriorment, tant el seu fill com el seu nét també exerciren de sastres.
    Segons les informacions obtingudes, la creu present a la façana principal de l'edifici indica que és una de les estacions del Viacrucis celebrat per Setmana Santa.

    ANGLADA I ARBOIX, Emília (2008). Noms propis del Voltreganès. Vic: Eumo Editorial, Centre d'Estudis del Voltreganès, p. 118-119.
    SERVEIS TÈCNICS MUNICIPALS (2019). "Catàleg de béns a protegir". Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Sant Hipòlit de Voltregà. Document per a l'aprovació definitiva, setembre 2019. Codi identificador: 04.01.EA.