Casa Masague
Capellades

Carrer Major, 52
    Jacint Verdaguer) fins la plaça Angel Guimerà

BCIL, PGOU 1986
    Juan GarciaTarga

Casa alineada al carrer, de planta baixa i tres plantes pis. Presenta coberta de teula corba a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. La vessant acaba amb ràfec que recolza en cornisa amb una motllura de dentellons, i canal i baixant fins al forjat de la planta baixa. La façana està composada simètricament segons tres eixos, amb obertures de proporció vertical emmarcades, tancades amb persianes de fusta de llibret mòbil. Els balcons estan protegits amb baranes de ferro forjat de brèndoles verticals amb elements de fosa i dibuixos geomètrics als extrems. Al primer pis, una balcona uneix les tres obertures. A la planta baixa hi ha tres obertures, emmarcades amb carreus de pedra i llinda plana. El parament de façana està estucat de color ocre, el qual recolza en un sòcol de pedra.

També identificat com: Can Bertran, "Cal Carboner". Forma part del conjunt d'arquitectura d'autor que configura el carrer, integrada en les edificacions de l'entorn. Pel que fa a la funcionalitat es tant residencial com comercial.

Com la majoria d'edificacions del carrer Major, aquesta casa combinava la doble utilitat d'establiment comercial (a la planta baixa) i habitatge (als pisos superiors). En aquest cas, la singularitat ve del fet que els habitatges tenien entrada independent i són pisos.

Segons les dades del Cadastre, l'edifici existent es va construir sobre el solar ocupat per un altre edifici construït el 1692. La primera etapa va venir determinada pel negoci del baixos,conduït per la família Massagué. Des de la dècada de 1870, tenien un establiment comercial que es dedicava a "sedas y cintas" al propi carrer Major.

Dacord amb el padró de 1910, apareix ocupat exclusivament per la família Massagué ampliament vinculada a la política local. No és estrany donat que aquests pisos habitualment es llogaven per famílies d'estiuejants.

Altres persones vinculades amb la propietat han regentat negocis de d'impremta i ferreteria. El senyor Enric Sanz i el seu negoci ferreter fins a mitjans de la dècada de 1990. A partir de llavors, el negoci de la planta baixa va quedar desocupat, fins que el 1999 es va obrir una botiga d'electrodomèstic, "Electrodomèstics Martí", Expert (Cal Carboner). Els pisos foren comprats per diferents titulars, després d'un procés de divisió horitzontal de la propietat.

GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. En premsa. "El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez ( títol provisional).

LLACUNA I ORTÍNEZ, Pau. 1983. "L'arquitectura modernista a Igualada (Fitxes tècniques, evolució, anàlisi tipològica i decorativa. Igualada 1900-1909)", Miscellanea Aqualatensia, 3. Igualada, Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, p. 247-287.

TÉRMENS I GRAELLS, Miquel. "El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES