Casa Marina Planas

Pg. de la Ribera, 22

Gaietà Miret i Raventós
    Bo
    El Pla Especial considera obligada la conservació de la façana amb adequació de les obertures de la segona planta consistent en restituir la galeria que figurava en el projecte original.
    Pla Especial, 346. 2006
    IPA-11938
    Ref. cad.: 62218DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges construït entre mitgeres i estructurat en alçat en planta baixa i dos pisos, d'estil modernista. Per les característiques formals que s'observen, sembla que les obertures de la planta segona han estat objecte d'una reforma, la qual trenca la visió unitària de la càrrega decorativa modernista del conjunt. L'estructura d'obertures (llevat de la darrera planta) segueix els paràmetres de dos eixos verticals; així, a la planta baixa se situen la porta d'accés al vestíbul de la caixa d'escala, i una finestra a la part més occidental. A la planta pis s'organitzen dues obertures que menen a una balconada, mentre que a la segona planta s'observa una sola obertura (força ampla) que mena a un balcó, també forca ampla. La llosa de la balconada del primer pis està motllurada, mentre que la del segon és moderna. Les baranes dels balcons també són diferents, mentre que la del primer pis disposa d'un disseny típic de l'estètica modernista, amb barrots verticals corbs i helicoïdals, amb elements florals reblonats i una zona de sòcol amb elements de ferro forjat; la del segon pis presenta uns barrots verticals corbs, però simples, amb un passamà de ferro de secció rectangular. Totes les llindes de les obertures (llevat de la del segon pis), disposen de relleus de pedra artificial representant motius florals i que descansen sobre uns muntats (brancals), que sobresurten lleugerament de la línia del revestiment de façana, Aquest està fet a base d'un arrebossat que imita un aparell de carreus de pedra desbastada disposats al trencajunt. A més, hi ha una zona de sòcol amb un aplacat de marbre.
    L'element més singular de l'edifici és, probablement, el coronament. Aquest es disposa en forma de remat lateral mitjançant unes faixes que arrenquen d'unes mènsules florals situades a nivell de la barana del balcó del segon pis; aquests emmarcaments laterals conflueixen amb la barana del terrat pròpiament dita, que disposa d'un joc continu de formes ondulades rematades per palmells florals; en els espais buits de les ondulacions s'insereixen uns elements de ferro de forja (espirals ondulats, etc.) que complementen la barana del terrat.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 14, característic del creixement urbà sitgetà de la segona meitat del segle XIX, al voltant del carrer de Parellades, que inclou una mostra d'arquitectura força heterogènia dels segles XIX i XX. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

L'autor de l'edifici, l'arquitecte Gaietà Miret i Raventós, va iniciar la seva carrera com a mestre d'obres eclèctiques. Posteriorment, va passar una etapa modernista, per a tornar finalment a l'estil inicial. Va treballar molt a Barcelona i a Vilanova i la Geltrú. Pel que fa a l'arquitectura sitgetana, són projectes de la seva primera etapa les cases de Manuel Pascual (1894) i Bartomeu Virella (1895). En la seva fase modernista recull les influències de J. Puig i Cadafalch i Ll. Domènech i Montaner que són visibles en obres com la casa Llauradó-Planas.

BOHIGAS, O. (1983) "Reseña y Catálogo de la arquitectura modernista". Barcelona
    COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges