Casa Maria Montané

c/ Port Alegre, 45

Noucentisme
    Benvingut Caballoll i Moreu
    Bo
    El Pla Especial insta a conservar estrictament la façana; es permet afegir un pis, enretirat 3 metres de la línia del frontis.
    Pla Especial, 211. 2006
    Ref. cad.: 62206DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un senzill edifici d'habitatges construït entre mitgeres i estructurat en alçat en planta baixa, dos pisos i terrat pla transitable. En un rellotge de sol situat a nivell de la planta pis hi ha la inscripció de quatre números, els quals, probablement, facin referència a la data de construcció: 1928. Les característiques formals de l'edifici l'apropen a una estètica eclecticista pròpia del post modernisme. A la planta baixa també es disposa d'un aplacat de pedra formant un paredat regular, amb una porta i una finestra rematada per un arc escarser. Totes dues obertures disposen d'unes decoracions esgrafiades a la llinda, més complexa (motius florals) la de la porta. La planta pis, a més del rellotge de sol esmentat, disposa d'una finestra amb un plafó inferior format per teules, com si es tractés d'una gelosia; també es podria parlar d'un balcó ampitador. De la mateixa manera, es podria fer amb les tres obertures de la segona planta, amb les mateixes característiques però amb llindes en forma d'arc de mig punt. Les llindes i brancals d'aquestes tres obertures (que adopten la forma de galeria) estan fetes d'obra vista de maó. L'ampit de les tres finestres està format per una cornisa contínua lleugerament motllurada. Corona la façana un ràfec fet a base de diverses filades de maó vist. El revestiment de la façana, llevat de les zones d'esgrafiat comentades anteriorment, està fet a base d'un arrebossat simple.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. La finca està catalogada com una construcció de tipus B. El projecte arquitectònic original d'aquesta finca s'ha conservat a l'Arxiu Municipal de Sitges.

L'autor de l'obra, Benvingut Caballol i Moreu, va deixar a Sitges diversos exemples del seu estil noucentista, malgrat que la seva carrera va ser molt breu, en morir molt jove l'any 1922. Tots els seus projectes sitgetans daten de l'any 1919, moment en què va finalitzar els seus estudis d'arquitectura. La seva primera obra a la vila fou justament la reforma de la casa Maria Montané. En les seves execucions s'identifica clarament la influència de l'arquitectura d'Utrillo.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)