Casa Llorenç Montserrat

Pg. de la Ribera, 51

Historicista
    Josep Graner i Prat
    La façana de l'edifici evidencia una restauració recent que s'ajusta als criteris del Pla Especial
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres, que inicialment disposava d'un alçat de dues plantes (pb + 1p) i que recentment -amb posterioritat a l'any 1987- ha estat objecte d'una remunta que, malauradament, desvirtua en gran manera la bona qualitat del projecte original. La façana s'organitza amb un composició simètrica que disposa dues obertures en cada planta, concretament dues portes a la planta baixa i un balcó corregut amb dues sortides al primer pis. Les obertures apareixen emmarcades per motllures graonades, a mode de trencaaigües o guardapols. Destaca el disseny de la barana d'obra de l'antic terrat, amb traceria calada a base de motius circulars amb quadrifolis, separats per pilars d'obra que finalitzen en permòdols i que recreen un imaginari d'inspiració medieval. Dissortadament, els toldos i els rètols de l'hotel que ocupa actualment la finca, anul·len totalment l'efecte estètic i visual del projecte.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 15, que inclou el tram més representatiu de les cases d'estiueig sitgetanes del primer quart del segle XX, amb abundants edificis modernistes i alguns exemples de construccions noucentistes. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

El 24 de novembre de 1915, Llorenç Montserrat Ferrer, mandatari d'Ignasi Balaustegui, es va adreçar a les autoritats municipals per a obtenir el permís d'obres necessari per a construir aquest edifici. Els plànols adjunts a la seva sol·licitud estaven signats pel mestre d'obres Josep Graner i van ser aprovats el dia 26 del mateix mes (Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie: Obres i Urbanisme. Caixa 1915-1917). Pel que fa a l'autor dels edificis, Josep Graner i Prat, cal destacar la seva abundant producció arquitectònica a Barcelona i a molts pobles de Catalunya. Moltes de les seves obres combinen trets propers a l'eclecticisme i fórmules pròpiament modernistes. A partir de 1915 aplica un llenguatge formal en el que abunden els elements de caràcter gòtic i medievalitzant.

Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie: Obres i Urbanisme. Caixa 1915-1917. COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges MONTE, M.A. (1987) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11945 Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)