Casa Josep Vias

c/ Tacó, 15

Eclecticisme
    Josep Pujol i Brull
    El Pla Especial contempla la conservació estricta de la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici d'habitatges, construït entre mitgeres i organitzat en alçat en planta baixa, un pis i terrat pla transitable. Respon a la tipologia de caseta d'un estil eclèctic pre modernista, amb tres eixos verticals d'obertures ben definit. A la planta baixa se situa, centrada, la porta d'accés, flanquejada per dues finestres. A la planta pis es disposa una finestra flanquejada per dos balcons, amb unes lloses decorades amb motllures i dues mènsules amb relleus de motius florals i geomètrics. Les finestres de la planta baixa estan defensades per unes reixes de ferro de disseny simple, mentre que les baranes dels dos balcons de la planta pis disposen d'una barana de ferro de fosa imitant balustrades decorades amb motius florals. Disposa d'un terrat a la catalana amb uns espiralls de ventilació situats en l'eix de les obertures de la planta pis, rectangulars i de gelosies de pedra artificial. El revestiment de la façana està fet a base d'un arrebossat senzill pintat de color blanc i de color groc els elements decoratius com les mènsules, gelosies, etc.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 6 que inclou tres tipologies edificatòries diferents. D'una banda, la arquitectura de gran representativitat de les cases de veïns del c/ Major. En segon lloc, l'arquitectura popular de parcel·la estreta visible en els carrers Nou i Tacó. En tercer i darrer lloc, s'inclouen algunes implantacions recents del passeig de la Ribera. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

L'autor de l'edifici, l'arquitecte Josep Pujol i Brull, va estudiar a l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona, on es va graduar l'any 1899. Va ser un dels molts seguidors d'Antoni Gaudí que incorporà a les seves obres els elements decoratius i superficials, sense arribar a desenvolupar les solucions tècniques genuïnes d'aquest mestre. A Sitges és ben coneguda la seva actuació a la casa de Pere Carreras (1906) d'estil modernista.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)