Casa Josep Freixa

Pg. Marítim, 69-70 - c/ Josep Carner, 2-8- c/ Josep Carbonell i Gener, 47-49

Noucentisme
    Josep Mª Martino Arroyo (1881-1957)
    Bo
    El Pla Especial obliga a mantenir les característiques volumètriques i els elements més representatius de les façanes. Es permet cercar la simetria del conjunt eliminant el cos lateral de la banda dreta de la primera planta o construint-ne un altre d'igual al costat esquerre.
    Legal i física
    Pla Especial, 384. 2006
    IPA-11949
    Ref. cad.: 62203CF9685S
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici aïllat, destinat a habitatge unifamiliar i envoltat per un jardí. Presenta un alçat de dos nivells (pb + 1p) i està conformat per tres cossos, un de central i dos de laterals de menor alçada. La coberta del cos central és de doble vessant i mostra un ràfec molt desenvolupat i profusament decorat; defineix una mena de gran frontó triangular que està decorat amb acroteris en els vèrtex. Aquest mateix cos està dividit en tres eixos verticals, dels quals destaca el central amb obertures molt decorades i un portal d'entrada conformat a mode de pòrtic. El defineixen dues columnes jòniques i una cornisa que actua de suport de dos grans gerros de pedra artificial amb fruites i altres elements propis del repertori noucentista. Cal mencionar també, el gran porxo situat al lateral esquerre, amb dobles columnes dòriques, que defineix una terrassa a la planta pis, limitada per una barana d'obra amb decoració geomètrica.
    Totes les obertures són de forma rectangular i, en general, els motius decoratius que s'apliquen al conjunt dels frontis són de marcada inspiració clàssica.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció II. La finca està catalogada com una construcció de tipus C. L'edifici també és conegut com Can Freixa.

Aquest immoble es considera una de les primeres obres projectades per l'arquitecte Josep Mª Martino en el sector de Terramar. Josep Mª Martino i Arroyo (1881-1957) és un dels arquitectes que més ha treballat a Sitges, destacant en la seva producció nombroses cases unifamiliars aïllades de la urbanització de Terramar, així com edificis entre mitgeres. Cal mencionar especialment els projectes de l'edifici de Correus, l'Escorxador i l'ampliació del Casino Prado. Se'l considera un dels màxims exponents de l'arquitectura noucentista sitgetana.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    "Gran Geografia Comarcal de Catalunya" (1982). Vol. 5. Barcelona.