Casa Joaquim de Miró

c/ Parellades, 18

Eclecticisme
    Jaume Suñé i Juncosa
    Bo
    El Pla Especial considera que cal conservar les façanes i restaurar les obertures de la planta baixa.
    Pla Especial, 198. 2006
    Ref. cad.: 62214DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges construït entre mitgeres i estructurat en alçat en planta baixa, tres pisos i terrat pla transitable. La planta baixa ha estat objecte d'una reforma estructural i decorativa que ha variat substanciosament el projecte original. La primera planta presenta una balconada amb dues obertures; la barana de la qual és simple, amb barrots verticals i passamà simple. Entre les dues obertures hi ha un plafó ceràmic amb una inscripció que rememora el naixement en aquesta casa del pintor Joaquim de Miró. A la planta segona se situen dues finestres amb uns ampits motllurats amb petites mènsules. I, a la darrera planta, també se situen dues finestres més senzilles. Totes les obertures disposen d'emmarcaments (brancals i llindes) fets a base d'unes faixes simples que sobresurten de la línia de façana. Els nivells dels forjats hi són indicats amb faixes motllurades que sobresurten de la línia de façana. Corona l'edifici una cornisa de força volada, motllurada i contínua, damunt la qual es disposa la barana del terrat d'obra massissa. El revestiment de la façana és simple, fet a base d'un arrebossat senzill pintat de color blanc.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 16 que, segons aquesta normativa municipal, inclou una illa de cases característica del creixement urbà de Sitges en la segona meitat del segle XIX, entorn del c/ Parellades, així com alguns edificis anteriors del c/ Sant Gaudenci.

L'autor de l'edifici, Jaume Suñé i Juncosa, és considerat un dels màxims exponents de l'eclecticisme sitgetà. És autor de moltes obres d'arquitectura de la vila, especialment en el seu eixample, on treballarà intensament a partir de 1868. El seu projecte de l'eixample sitgetà data de l'any 1880 i altres obres d'urbanisme en què va participar són la modificació de la plaça d'Espanya i la reforma de l'entorn del santuari del Vinyet. Entre els edificis que va realitzar a Sitges destaquen la casa Sans i Bori, la casa Ferret i les cases Catasús i Planes. Fora de la vila també va treballar a Gràcia i a Sant Gervasi.

MILES, C. (1980) "L'obra sitgetana de Jaume Suñé i Juncosa". Butlletí del Grup d'Estudis Sitgetans. Sitges.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)