Casa Jaume Suñé Juncosa

c/ Illa de Cuba, 15

Eclecticisme
    Jaume Suñé i Juncosa
    La normativa del Pla Especial dictamina la conservació estricta de la finca.
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici situat entre mitgeres i que presenta un alçat de tres nivells (pb + 2p) amb tres obertures en cadascun d'ells, totes elles de forma rectangular. La solució constructiva que ofereix es repeteix en altres projectes del segon eixample sitgetà, realitzats pel propi autor i propietari d'aquesta finca, i es basa en l'establiment d'uns eixos verticals molt marcats i determinats per la disposició de les obertures.
    A la planta baixa s'identifica una porta central flanquejada per una finestra a cada banda; aquest ras presenta el parament estucat, imitant una disposició regular de carreus. En el primer pis es localitza un gran balcó corregut que emmarca tres obertures i que emfatitza l'horitzontalitat de la composició. La seva volada és de llosanes de pedra de perfil recte i consta d'una barana metàl·lica, de ferro de fundició, decorada amb un fris d'oves en el sòcol. Les obertures mostren els brancals i les llindes ressaltades per una franja llisa que sobresurt del plom del mur i estan dotades de guardapols decorats amb motius florals i que disposen antefixes als extrems; la part superior del brancals també presenta un petit rosetó en relleu. Finalment, el segon pis consta d'un balcó central -amb la volada notablement més estreta- i d'una finestra ampitada emplaçada a cada banda; en aquestes obertures s'aplica el mateix llenguatge formal descrit anteriorment.
    El coronament del frontis presenta l'habitual cornisa motllurada i una barana d'obra llisa, sense cap element decoratiu.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 18, que inclou una de les illes de l'eixample vuitcentista de la vila de Sitges en direcció a l'estació de tren. Els immobles que la integren situen les seves façanes principals en els costats llargs de l'illa, mentre que els jardins i el seus pavellons afronten al c/ Sant Gaudenci.

La casa fou la residència del propi Jaume Suñé, arquitecte renombrat i molt prolífic pel que fa a l'urbanisme sitgetà del segle XIX. Sembla lògic suposar que, per Suñé, va resultar força pràctic residir en una zona de la vila en la que dirigia nombroses obres.
    Pel que fa al perfil professional de l'autor propietari de l'edifici, Jaume Suñé i Juncosa és considerat un dels màxims exponents de l'eclecticisme sitgetà. És autor de moltes obres d'arquitectura de la vil·la, especialment en el seu eixample, on treballarà intensament a partir de 1868. El seu projecte de l'eixample sitgetà data de l'any 1880 i altres obres d'urbanisme en què va participar són la modificació de la plaça d'Espanya i la reforma de l'entorn del santuari del Vinyet. Entre els edificis que va realitzar a Sitges destaquen la casa Sans i Bori, la casa Ferret i les cases Catasús i Planes. Fora de la vila també va treballar a Gràcia i a Sant Gervasi.
    L'edifici fou objecte d'una reforma l'any 1910, portada a terme per l'arquitecte Gaietà Miret i Raventós que, si bé és molt conegut per les seves obres modernistes, va iniciar la seva carrera amb obres eclèctiques, estil al que va retornar al final de la seva carrera.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    MILES, C. (1980) "L'obra sitgetana de Jaume Suñé i Juncosa". Butlletí del Grup d'Estudis Sitgetans. Sitges.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)