Casa J. Vilanova Massó

c/ Parellades, 11- c/ Sant Pere, 1

Neoclàssic
    El Pla Especial obliga a la conservació íntegra de la façana, refent la planta baixa.
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït a dos vents, entre els carrers de Parellades i de Sant Pere, amb un alçat de tres plantes (pb + 2p) amb tres obertures en cadascuna d'elles. Actualment la major significació arquitectònica i decorativa es concentra en el cos superior de la façana, ja que la planta baixa ha estat molt modificada respecte del projecte original. En el cos superior, el ritme vertical s'estableix per l'ordenació de les obertures i per la presència de dues pilastres gegants, estriades i amb capitells mixtes; l'horitzontalitat s'emfatitza pel balcó corregut de la planta principal i per l'ús de les cornises. El balcó de la planta principal presenta la volada conformada a partir de llosanes de pedra que en el perfil presenta un joc de volum a partir de rectangles en relleu; està suportada per un conjunt de mènsules estriades. Pel que fa a la barana metàl·lica, aquesta destaca pel seu disseny elaborat, a base d'un sòcol de greques, una zona central amb decoració d'escata de peix i un fris superior d'oves. Sobre les obertures se situen petites cornises motllurades i suportades per permòdols que, en conjunt, defineixen una mena de guardapols. En el balcó central apareixen esgrafiades les inicials del propietari de la finca "J.V.M". El segon pis consta d'un balcó central, flanquejat per finestres. Finalment, el coronament presenta una gran solera en la que s'identifiquen les obertures rectangulars de ventilació i, en el centre, un plafó ceràmic en relleu on consta la data 1852; immediatament per sobre, la cornisa i la barana d'obra amb matxons.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 14, característic del creixement urbà sitgetà de la segona meitat del segle XIX, al voltant del carrer de Parellades, que inclou una mostra d'arquitectura força heterogènia dels segles XIX i XX. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.