Casa J. Massó Matalí

c/ Parellades, 2

Neoclàssic
    Bo
    La normativa del Pla Especial insta a la conservació del volum construït i a la restauració de la façana.
    Pla Especial, 193. 2006
    Ref. cad.: 62207DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït a dos vents, amb una solució de xamfrà per articular els seus dos frontis i un alçat de quatre plantes (pb + 3p). El projecte arquitectònic aplica un llenguatge clarament neoclassicista i les cornises que tradueixen a l'exterior els forjats interns, accentuen les visuals horitzontals de la composició. La planta baixa conserva la decoració original d'alguns dels locals comercials, així com l'arrambador ceràmic de l'entrada. Al primer pis totes les obertures corresponen a balcons ampitats que presenten els brancals i les llindes conformades per carreus que sobresurten del plom del mur i que mostren els angles interns motllurats; les baranes, de ferro de fundició, estan profusament decorades amb motius circulars i volutes. Del segon pis destaca el gran balcó corregut que se situa en el xamfrà i que engloba cinc obertures. La seva volada és de pedra i està suportada per mènsules decorades amb elements propis del repertori neoclàssic; sobre les llindes s'identifiquen motius florals probablement esgrafiats. El darrer pis disposa d'un balcó aixamfranat, de menor recorregut que l'anterior, mentre que en la resta del frontis s'identifica una alternança de finestres i balcons ampitats. El coronament consta d'una cornisa motllurada sobre la qual se situa la barana metàl·lica suportada per matxons.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 16 que, segons aquesta normativa municipal, inclou una illa de cases característica del creixement urbà de Sitges en la segona meitat del segle XIX, entorn del c/ Parellades, així com alguns edificis anteriors del c/ Sant Gaudenci.

Segons la bibliografia consultada, l'edifici es va construir l'any 1850 i la seva fesomia actual respon a una reforma data l'any 1883.