Casa Isabel Ferret Martorell

Pg. de la Ribera, 29

Enric Sagnier i Vilavecchia
    El Pla Especial determina que cal conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres, que presenta un alçat de tres pisos (pb + 2p) i una organització simètrica de la seva façana. A la planta baixa s'identifiquen dues obertures conformades per arcs mixtilinis, si bé en l'actualitat la de la banda dreta està transformada en un finestral. El pis principal consta d'un balcó corregut, al que donen accés dues obertures rectangulars, amb un emmarcament que sobresurt del plom del mur i la llinda conopial. La volada del balcó és de disseny curvilini -al que s'adapta la barana metàl·lica- i de perfil motllurat, estant suportada per una gran cartel·la. En el darrer pis se situa una galeria, a mode de solana, conformada per cinc arcs flamígers. El coronament de l'edifici consta d'una barbacana de fusta i teula i d'una barana d'obra que desenvolupa un perfil de merlets.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. La finca està catalogada com una construcció de tipus B. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

La construcció d'aquest edifici va ser promoguda per Isabel Martorell, qui va encarregar dos projectes més a Enric Sagnier, situats a la mateixa vila de Sitges. Aquesta casa es considera un dels exemples més reeixits de l'arquitectura que es va desenvolupar a la façana marítima sitgetana a finals del segle XIX i inicis del segle XX.
    Enric Sagnier i Vilavecchia va néixer a Barcelona l'any 1859 i va obtenir el títol d'arquitecte el 1892. Va obtenir tres vegades el premi al millor edifici convocat per l'Ajuntament de Barcelona i és autor d'obres destacades en aquesta ciutat, entre elles l'edifici de la Caixa d'Estalvis de la Via Laietana i la Duana. A Sitges va projectar diferents cases, algunes d'elles d'estil plenament neogòtiques i d'altres d'estil noucentista.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    MONTE, M.A. (1987) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11940