Casa Francesc Fornt
Capellades

Sant Francesc, 59 - 61 C. Lluís Companys
    Eix viari nord-sud del costat de llevant
    del casc antic

Juan Garcia Targa

Casa entre mitgeres en cantonada, de planta baixa, pis i sota coberta de teula corba a dues vessants desiguals, acabada amb imbricació de maó, canal i baixant vist fins sota el forjat de la planta baixa. Les obertures són de proporció vertical. La façana al carrer de Sant Francesc està composada segons tres eixos. El balcó és protegit amb barana de ferro de dibuixos geomètrics. La portalada d'entrada a l'habitatge conserva la porta de fusta de plafons d'una fulla batent. La portalada d'entrada a la planta baixa és tancada amb porta metàl·lica i ha estat modificada per adaptar-la a noves necessitats. El parament de la façana del carrer de Sant Francesc és arrebossada i la del carrer Lluís Companys, esquerdejada.

També coneguda com: Cafè Sol, Nou Cafè Sol. Edifici representatiu de l'arquitectura de llenguatge popular. Com a funcions de l'immoble en destaquem: com habitatge i com a hostaleria. El moment de construcció seria finals del segle XIX

Segons el plànol realitzat per Rómulo Zaragoza el 1851, l'espai d'aquest immoble estaria sense construir. De fet, seria un dels pocs solars en el tram central de l'esmentat carrer. Això, dataria la construcció de l'edifici a la segona meitat del segle XIX. La família Fornt d'ofici draper fundant una de les majors empreses de recuperació de Catalunya. També es van introduir en el negoci del paper filtrant, que comercialitzava amb la marca "La Giralda de Sevilla.

Segons el Registre Fiscal de 1906, el llavors números 59, 61 i 63 eren propietat de Maria Valls Coca. L'edifici era un magatzem de drap al costat de la casa on vivien a Capellades i recentment enderrocada. Aquesta instal·lació es venia a sumar a la de "Cal Ponet". Entremig del magatzem i l'habitatge hi havia un jardí, que va desaparèixer amb l'obertura del carrer Lluís Companys. Les instal·lacions draperes de Fornt van ser motiu de continus problemes, tot estant sota l'atenció de l'autoritat municipal pels possibles problemes sanitaris que podrien originar.

L'antic magatzem de drap del carrer Sant Francesc dels Fornt fou aprofitat per Josep M. Rabasa Hortet, majorista de paper, que hi va instal·lar un dipòsit de paper i cartró. La família Rabasa havia arribat a Capellades a inicis de la dècada de 1930, com a resultat del trasllat d'Amadeu Rabasa i Rocafort com a secretari municipal.

Des de mitjans de la dècada de 1980, aquest edifici es va dedicar amb diferents gestors i amb diferents noms al sector de l'hosteleria. El primer nom fou el de Lacteo, més tard, durant la dècada de 1990 va rebre el nom de Penguin Cafè i, fa uns anys, fou rebatejat com Cafè Sol i, en l'actualitat, Nou Cafè Sol. Els pisos superiors en l'actualitat no estan ocupats.

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES