Casa Feixas
Sant Mateu de Bages

Poble de Salo, s/n. Demarcació de Salo
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 8,6 trencall al nord.

Catàleg de masies (núm. 36)
    Jordi Piñero Subirana

Casa rural, de dimensions força grans, emplaçada al poble de Salo. És una edificació aïllada que es troba al final del poble, envoltada per un ampli jardí. És de planta rectangular i consta de planta baixa més un pis i golfes. A la part nord-est té adossat un cos, també de dos pisos, de construcció molt recent. El cos principal és una edificació regular i que sembla aixecada en una sola fase. La façana principal, encarada vers el sud-est, es distribueix en base a tres eixos d'obertures. El central és format per un portal emmarcat amb brancals de pedra i rematat amb arc escarser i, al seu damunt, té un balcó i una obertura de les golfes. Els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. Totes les obertures han estat cobertes amb un revestiment de ciment. A la part posterior la casa té una terrassa. El conjunt ha conservat força bé la tipologia i els volums originaris.

Antigament era coneguda com cal Simon i també com a cal Pissater
    Informació oral facilitada per Joan Esquius Puig, de cal Ferrer de la Creu

El poble de Salo va formar-se probablement al segle XVIII, al costat de la parròquia i al llarg de l'altiplà que s'estén als peus de l'antic castell. El nucli inicial es troba en el sector on hi ha les cases de cal Costa i cal Teixidor, situat en un rocam a la part més alta d'aquest altiplà. Cal Costa conserva una inscripció del 1733 i cal Teixidor del 1769. Les cases que trobem en aquest sector són petites, entre mitgeres i d'estructura complexa. Aquest incipient nucli urbà es va anar estenent al llarg del turó, i les cases que trobem més avall són més grans, aïllades, i corresponen ja al segle XIX o principis del XX.
    Pel que fa a cal Feixas, sembla una construcció aixecada al segle XIX. El rector de Salo hi tenia dominis. Els propietaris eren la família Simon. Un dels seus membres fou mossèn Ramon Simón Capdevila (1884-1940), que fou capellà a Serrateix i a la colònia Monegal (Gironella). Posteriorment va passar a una família que era coneguda amb el sobrenom de Pissater. Més endavant la va comprar Florenci Feixas. Els actuals propietaris són els seus néts. Entorn de l'any 2000 van construir-hi el cos adossat.

CAROL, Josep (1992). Salo, història d'un poble o Fills per l'Església, Casal Parroquial, Cervera, p. 16.