Casa Elvira Serra

Pg. de la Ribera, 43- c/ L'1 de maig de 1838, 2

Eclecticisme
    Salvador Vinyals i Sabaté (1847-1926)
    Bo
    El Pla Especial considera que cal conservar estrictament la façana, tot eliminant el tendal de la planta baixa
    Pla Especial, 351. 2006
    Ref. cad.: 62207DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges construït entre mitgeres i representant de l'estil eclèctic pre modernista. Disposa de dues façanes fent cantonera afrontades al Passeig de la Ribera i al carrer Primer de Maig de 1838. El frontis del primer carrer esmentat disposa de menys superfície que el segon, i en alçat s'estructura en planta baixa i dos pisos, amb terrat pla transitable. Les dues façanes presenten característiques decoratives idèntiques, mentre que l'organització d'obertures varia.
    A la façana del Passeig de la Ribera, i a la planta baixa, presenta tres obertures probablement producte d'una reforma per tal d'adaptar-les a les característiques del negoci actual. La planta primera presenta una balconada amb dues obertures i a la segona planta es disposen dos balcons. Les lloses són de pedra, motllurades al cantell, i la balconera disposa de quatre mènsules decoratives decorades amb motius geomètrics i florals. Les baranes són de ferro de fosa de disseny complex a la planta primera i més senzilles a la planta segona. Les quatre obertures disposen d'una faixa motllurada a la llinda que les emmarca, senzilla i que sobresurt lleugerament de la línia de la façana; per damunt d'aquesta faixa s'insereix un trencaaigües lleugerament motllurat. Els nivells dels forjats hi són indicats, amb una faixa simple (que sobresurt lleugerament de la línia de façana) a nivell del de la planta baixa, i amb una faixa motllurada (que també sobresurt de la línia de façana) al forjat de la planta primera.
    La façana del carrer del Primer de Maig de 1838 presenta una distribució d'obertures diferents a causa de la seva major amplada. Cada planta disposa de quatre balcons i una finestra situada entre els dos balcons més septentrionals. Les lloses dels balcons tenen les mateixes característiques que les descrites a la façana anterior, i les baranes també són de ferro de fosa, de disseny senzill. També disposen d'una llinda en forma de faixa de les mateixes característiques que les anteriors.
    Corona l'edifici una cornisa contínua motllurada que a la zona de la façana del passeig de la Ribera disposa de sis mènsules decoratives, mentre que a la zona del carrer Primer de Maig de 1838, només en disposa d'una, situada a la part més meridional, gairebé fent cantonera i que emfatitza la major importància d'aquesta darrera façana. Per damunt de la cornisa es disposa una barana del terrat feta de balustres ceràmics disposats en gelosia, entre matxons d'obra de reforç. Les dues façanes disposen d'un revestiment senzill, fet a base d'un arrebossat simple, sense que s'observin altres motius decoratius.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. La finca està catalogada com una construcció de tipus B. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

L'autor de l'edifici, Salvador Vinyals i Sabaté [mestre d'obres-1868; arquitecte-1877], cal dir que és autor de diverses obres de l'Eixample barceloní. Entre altres obres, comparteix amb Antoni Robert l'autoria del nou monestir de Sant Pere de les Puelles a Sarrià i amb Domènec i Estapà, el projecte de la presó Model de Barcelona.

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)