Casa Dolors Gili Casanovas

Pg. de la Ribera, 50

Marcel·lí Coquillat i Llofriu (1864-1924)
    El Pla Especial determina que cal conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres i de tres nivells d'alçat (pb + 2p). A la planta baixa s'identifiquen dues obertures que consten de guardapols sostinguts per permòdols decorats amb motius florals i figuratius. Al primer pis se situen dos balcons rectangulars, amb barana correguda de pedra, decorada amb traceries de motius geomètrics i circulars, de clara inspiració gòtica; disposen també de guardapols amb un programa decoratiu força elaborat i sostingut novament per petits permòdols que, en aquest cas, representen àngels músics. El forjat del darrer pis es reflecteix en la façana mitjançant una senzilla cornisa motllurada; aquesta planta consta de dues finestres geminades, emmarcades per guardapols rectes i motllurats. En el coronament del frontis s'identifica un fals ràfec, de notable volada, sostingut per permòdols i una barana d'obra, de línia corbada, que se suporta per matxons d'obra decorats amb traceria de quadrifolis.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 15, que inclou el tram més representatiu de les cases d'estiueig sitgetanes del primer quart del segle XX, amb abundants edificis modernistes i alguns exemples de construccions noucentistes. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

Amb data de 27 de febrer de 1909, Dolors Gili i Casanovas s'adreçava a les autoritats municipals, tot sol·licitant llicència per a construir una casa en una parcel·la del passeig de la Ribera de Sitges. Acompanyaven la sol·licitud els plànols del projecte, signats per l'arquitecte Marcel·lí Coquillat. L'aprovació fou concedida el 4 de març d'aquell mateix any. Cal tenir present que l'edifici actual presenta certes modificacions respecte de la seva fesomia original, bàsicament per la transformació d'obertures de la planta baixa i del pis superior (Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie: Obres i Urbanisme. Caixa 1909-1914). Pel que fa a l'autor de l'edifici, l'arquitecte Marcel·lí Coquillat i Llofriu (Elx, 1864- Busot, 1924), va obtenir el títol a Barcelona, l'any 1892 i va exercir com a arquitecte municipal de Sant Just Desvern. A Barcelona són conegudes les seves obres del Passeig de Gràcia, Ronda Universitat i c/ Pelai.

Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie: Obres i Urbanisme. Caixa 1909-1914 BOHIGAS, O. (1983) "Reseña y Catálogo de la arquitectura modernista". Barcelona COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges MONTE, M.A. (1987) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11944 Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)