Casa Cumella
Granollers

Avantguardes
    Possiblement 1960
    Josep Martorell; Oriol Bohigas (arquitectes)
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Casa unifamiliar representativa de l’arquitectura catalana d’avantguarda de mitjans de segle XX, obra dels arquitectes Josep Martorell i Oriol Bohigas. La composició es caracteritza per un interessant joc de volums de formes quadrangulars, junt amb el contrast de diferents materials que formen les façanes: rajola, obra calada de maó, ciment i arrebossat.

És una edificació entre mitgeres en cantonada, que consta de planta soterrània, baixa i pis, amb coberta plana. Les façanes són planes amb domini del buit sobre el ple, arrebossades. Les amples corretges - impostes reforcen l'horitzontalitat de la seva composició. Els buits estan protegits amb gelosies ceràmiques o persianes de llibret mòbil de pala ampla. La porta d'entrada està reculada dins un cancell obert al carrer (CUSPINERA et alií, 2001).

Aquesta casa va pertànyer a Antoni Cumella Serret (Granollers, 1913-1985), que fou un ceramista de fama mundial, pare del també ceramista Toni Cumella. L'any 1960 fundà l'escola d'art FAD a Barcelona, juntament amb Alexandre Cirici i Romà Vallès. Va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1981, en la seva primera edició, i el 1982 va rebre la medalla d'or del FAD Foment de les Arts i el Disseny. El 1982 fou nomenat fill predilecte de Granollers. El 1984 realitzà la Medalla del Parlament de Catalunya. Ceràmica Cumella continua en actiu, amb seu al Carrer de Girona 87, de Granollers.

La casa Cumella és obra dels arquitectes Josep Martorell i Oriol Bohigas, renovadors de l’arquitectura catalana a partir de la dècada de 1950. Van formar l’anomenat "Grup R", que va trencar amb l'arquitectura oficial de la postguerra, amb una innovadora llibertat expressiva reforçada amb asimetries compositives. Precisament als anys 1950 Antoni Cumella havia col·laborat activament amb el Grup R. Segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, aquesta casa s’hauria construït l’any 1960.

GARRELL I ALSINA, Amador (1960) Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell.