Casa Cristòfor Mestre
Sitges
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Es tracta d'un edifici d'habitatges, construït entre mitgeres i organitzat en alçat en planta baixa, dos pisos i terrat pla transitable. Per les característiques formals es pot incloure dins de l'estètica eclecticista pre modernista. Consta de tres eixos verticals d'obertures, dues altes finestres i un portal a la planta baixa, i un balcó central flanquejat per dos balcons ampitadors a la resta de nivells. Els balcons disposen d'una llosa decorada amb dues mènsules cadascun i la volada i amplada és decreixent, segons l'alçada. Les baranes són de ferro de disseny complex, amb elements curvilinis decoratius; les dels balcons ampitadors són d'elements ceràmics formant una balustrada en gelosia. Els emmarcaments de les obertures de la planta pis són interessants, fetes amb faixes motllurades que adopten la forma de pilastra, damunt les quals es disposa una llinda en forma d'arquitrau motllurat. Els nivells dels forjats hi són indicats amb faixes motllurades contínues. Corona la façana una cornisa contínua motllurada i decorada amb quatre parelles de mènsules. El revestiment de la façana és simple, fet a base d'un arrebossat senzill.
Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 17, característic de l'Eixample urbà de la vila, dut a terme durant la segona meitat del segle XIX. Les construccions del c/ Sant Francesc són les més tardanes, amb algunes mostres importants de l'arquitectura sitgetana d'inicis del segle XX. El frontis del c/ Sant Bartomeu també és homogeni, malgrat contenir elements de diferents èpoques. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.
Història
L'autor de l'edifici, Jaume Gustà i Bondia (Barcelona, 1854-1936) va ser cap de secció de l'Oficina d'Urbanisme i Obres de l'Ajuntament de Barcelona i l'any 1888 va realitzar el Palau de la Indústria per a l'Exposició Universal. A Sitges es coneix aquesta obra encarregada per Cristòfor Mestre i la casa de Grau Miró, al c/ Sant Sebastià, projectada tres anys abans.
Bibliografia
COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)