Casa Coderch
Sant Feliu de Codines

Vinyes del Masclans

José Antonio Coderch de Sentmenat (arquitecte), Fermina Coderch (promotora)
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Casa de tipus aïllada, formada per una planta semisoterrani, una planta baixa i un altell. La base de tot l’edifici i l’encontre de les diferents plataformes amb el talús de la muntanya, es realitza en base de murs de pedra. La coberta és plana no transitable, rematada amb grava.

Les façanes exteriors del conjunt de la planta baixa són de maó ceràmic vist ordenats en diferents plans que generen espais formant patis, terrasses o porxos semi-exteriors o sem- interiors segons els casos. Els cantells dels forjats es resolen amb maó ceràmic aplacat. L'altell també està fet de maó ceràmic vist i la terrassa remata amb maó ceràmic.

Les obertures de la planta principal es concentren a les cantonades, maximitzant l’entrada de llum i les vistes a l’interior i a l’exterior. Les persianes de la casa estan fetes de lames verticals metàl·liques i la fusteria que ocupa tota l’alçada del parament, és de fusta pintada de color banc. Les portes i finestres dels espais més grans de la casa prenen tota la dimensió entre murs o façanes.

Els paviments exteriors també són de maó ceràmic, de forma que l'espai exterior juga un paper molt destacat a la casa provocant una relació directa amb l'interior.

A l'interior, la distribució crea diferents espais segons les necessitats de la casa. Aquest conserva els materials originals, els paviments de rajola ceràmica marró rectangular, les escales de fusta i els revestiments enguixats en blanc, així com el mobiliari dissenyat a mida (com cadires, o la llum DISA) amb grans espais d’emmagatzematge.

A la planta semisoterrani s’hi accedeix per una plataforma a un nivell més baix.

Les fotografies han estat cedides per la propietat.

Coderch (1913-1984) va obtenir el títol d’arquitecte el 1941 a Barcelona. Va ser arquitecte municipal de la vila de Sitges on va projectar obra pública i privada. Va obrir un despatx d’arquitectura el 1942 amb l’arquitecte Manuel Valls. Coderch és l’autor d’alguns edificis significatius com la casa Ugalde a Caldetes; la casa Catasús, la casa Antoni Tàpies, l’edifici Trade i l’ampliació de l’Escola d’Arquitectura, a Barcelona. A partir de 1965 fou professor de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona.