Casa Castells
Esparreguera

C/ Gran, 48-50.
    Al nucli antic.

BCIL, POUM d'Esparreguera 2004, article 165.
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

Casa pairal construïda amb tapial, de planta baixa i dos pisos. Cal destacar a la façana, restaurada al segle XIX, el portal d'entrada formada per un arc relaçat i dovellat; a la clau està escolpit un escut amb forma de rosetó. El primer pis, té quatre balconades amb les baranes de ferro forjat i els sota- balcons enrajolats, formant diferents motius. Una d'aquestes balconades va escapçar part de l'arc i l'escut de l'entrada Al segon pis hi ha quatre balcons més reduïts amb un ull de bou cec a sobre. La teulada és a dues aigües, rematada amb una canalera de ceràmica verda. Quant al seu interior, cal esmentar l'enrajolat de la cuina i un llit d'èstil barroc.

Al segle XVII ja es tenen notícies d'aquesta casa: un viatger esmenta que era pintada tota en la seva part exterior tot imitant la pedra picada. També se sap que la Reina Maria Cristina s'havia albergat en ella, mantenint una entrevista amb el general Espartero, de la qual va sorgir el Pacte d'Esparreguera.

BACHS, E.; RUIZ DE MENDOZA, E. (1983): " Can Castells". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic.
    PAULO, J. (1989): Guia Topogràfica i toponímica del terme d'Esparreguera, pp.68.
    VALLS, O. (1961): La Vila d'Esparreguera i el seu terme, p.103-111.