Casa Calsamiglia

c/ Sant Gaudenci, 12

El Pla Especial determina que cal conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges construït entre mitgeres i amb una façana organitzada en alçat en planta baixa i dos pisos. De senzilla construcció i disseny, incorpora diverses obertures a la planta baixa amb unes llindes en forma d'arc de mig punt, amb els emmarcaments fets de carreus de pedra escairada. Pel que fa als dos nivells superiors, les obertures s'articulen en base a tres eixos, on al central es disposen balcons (amb llosa d'obra) amb una volada i amplada decreixent, segons l'alçada. Les baranes són de ferro de forja i es combinen els barrots de secció quadrada amb helicoïdals. La llosa dels dos balcons està decorada amb ceràmica. Les finestres són simples i, a l'igual que les obertures que menen als balcons, no disposen de cap tipus d'emmarcament remarcable. Corona l'edifici una cornisa simple contínua que incorpora un canaló de desguàs d'aigües pluvials. El revestiment de la façana és simple, amb una zona que correspon als baixos que ha estat (molt probablement) transformada; a nivell dels pisos incorpora un arrebossat que imita amb incisions verticals i horitzontals un aparell de carreus de pedra regular col·locades al trencajunt.
    De l'interior destaca l'oratori on es guardaven les relíquies de Sant Gaudenci, un saló amb decoració del segle XIX i un fresc amb un paisatge cubà.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 16 que, segons aquesta normativa municipal, inclou una illa de cases característica del creixement urbà de Sitges durant la segona meitat del segle XIX, entorn del c/ Parellades, així com alguns edificis anteriors del c/ Sant Gaudenci.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)