Casa Bartrolí Vallès
Capellades

Carrer Sant Francesc, 46
    Eix viari nord-sud del costat de llevant
    del casc antic

Juan Garcia Targa

Casa entre mitgeres amb pati posterior, de planta baixa, plantes pis i sota cobertade teula corba a dues vessants acabada amb imbricació de maó i teula àrab, canal i baixant vist fins el primer forjat. La façana està composada segons dos eixos, amb les obertures de proporció vertical. La balconera és tancada amb persiana de fusta de llibret mòbil i el balcó està protegit amb barana de ferro de brèndoles verticals. El parament de façana està arrebossat, en mal estat de conservació. El portal de la planta baixa, de llinda plana, està tancat amb una porta de fusta emplafonada de dues fulles batents, amb reixa de ferro de senzills dibuixos geomètrics. Les finestres de la planta baixa i de la cambra semisoterrada es protegeixen amb reixes de ferro de brèndoles verticals.

Construida a finals del segle XVIII o inicis del segle XIX. Edifici representatiu de l'arquitectura popular de cases entre mitgeres, integrat en el seu entorn immediat.

L'espai ocupat per l'actual número 44 del carrer Sant Francesc, ja estava construït a mitjans del segle XIX, com demostra el plànol realitzat per Rómulo Zaragoza el 1851. El moment de construcció de l'immoble seria per context a finals del segle XVIII o inicis del segle XIX.

Segons les delimitacions d'altres cases, aquesta seria la número 42 del registre fiscal de 1906, que era propietat de Paula Bartrolí Ferrer. El 1910, constava la residència de la pròpia Paula, natural d'Orpí, amb el seu espòs Pau Martí Ferrer. En el padró de 1920, no consta la residència de ningú. Jaume Bartrolí Mayans va comprar aquesta casa el 1925. L'any 1955 la va rebre en herència Francesca Bartrolí Vallès. Durant molt de temps fou arrendada com a residència d'estiueig.

MUSET PONS, Assumpta. En premsa. "Capellades (època moderna) (segles XVI-XVIII): de la marginalitat al desenvolupament", Història de Capellades, coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

TÉRMENS I GRAELLS, Miquel, "El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA