Casa Bacardí

c/ Sant Pere, 22

Eclecticisme
    El Pla Especial determina que cal conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges construït entre mitgeres, amb uns elements formals i d'estructuració de façana, propis de l'eclecticisme de la segona meitat del segle XIX. La façana s'estructura en alçat en planta baixa, i dos pisos amb terrat pla transitable. Amb tres eixos verticals d'obertures, és característica la balconada del primer pis, on conflueixen tres obertures, mentre que a la planta pis trobem dos balcons ampitadors que emmarquen un balcó amb una llosa motllurada que s'estén a la resta de façana formant una cornisa. Destaquen els emmarcaments de totes les obertures, en forma de faixa simple, fetes del mateix arrebossat de la façana. A la planta baixa es disposa la porta d'accés a l'interior, centrada, amb emmarcaments de pedra i una llinda on hi ha inscrita la data de 1864 coronada per fulles de llorer. Les baranes de la balconada i dels balcons del segon pis són de ferro de fosa decorativa. El revestiment és senzill, fet d'arrebossat simple, llevat dels laterals de l'edifici, on es mostren unes pilastres verticals que emmarquen la façana. La cornisa que corona l'edifici és simple, en forma de faixa lleugerament motllurada, damunt la qual es disposa la barana del terrat, feta d'obra i amb el mateix revestiment que el de la resta de façana.

Segons les referències bibliogràfiques consultades, l'any 1857 vivien en aquest edifici Joan Bacardí i la seva esposa Marina Massó, pares de Facundo Bacardí, fundador de la coneguda marca de rom. Durant la seves estades a Sitges la família residia en el c/ de Sant Pere, presumiblement, en aquesta finca. No es coneixen, però, dades sobre la construcció d'aquest edifici l'any 1864.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges